Yeni elektrik tarifeleri geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yeni elektrik tarifeleri geliyor

Yunanistan’da Enerji Düzenleme Kurumu (PAAEY), yeniden düzenleme (ritra anaprosarmogis) hükümlerinin askıya alınmasının uzatılmasının ardından 1 Ocak’ta gerçekleşecek olan perakende elektriğin normale dönüşüne yönelik tedbirler hazırlıyor.

Kurumun, tarifelere ‘şeffaflık işareti’ eklenmesi ve mevcut ürünlerden geçiş ‘formülü’ için iki kararı bulunuyor.

‘Şeffaflık işareti’, yıl sonundan sonra etkinleştirilen her ürüne ait tüm belgelerin (sözleşme öncesi bilgi formu ve faturalar gibi) basılacağı belirli bir rengi belirleyecek.

Rengin kriteri ürünün gireceği kategori olacak, aynı renk PAAEY’in web sitesinde ve Kurumun karşılaştırma aracında da gösterilecek. Bu sayede tüketicilerin piyasada yer alan her bir tedarik sözleşmesinin hangi kategoriye ait olduğunu kolayca tespit edebilmeleri, yani ücretlerinin tam olarak nelere tabi olduğunu anlayabilmeleri amaçlanmakta.

Yani örneğin; Sabit tarifeler için sarı, değişken tarifeler için yeşil seçildiğinde, sözleşme öncesi bilgi formundan tüketici ilgilendiği ürünün fiyatının değişip değişmediği konusunda anında fikir sahibi olacaktır.

Aynı zamanda PAAEY, ikinci bir kararla gelecek yılın başından itibaren normale dönüşün çerçevesini belirleyecek. İstişare için sunulan ilgili metinle ilgili olarak, doğal olarak şirketlerin tüketicilere değişiklikleri bildirmeleri için son tarih konusunda (gerekli olduğu durumlarda) bir düzenleme yapılacak ve bu süre 30 Ekim’e taşınacak.

Hatırlanacağı üzere metinde dört kategoride fatura yer alıyordu:

  • Sabit Vadeli ve Sabit Fiyatlı Ürünler,
  • Her ayın 1’inde Fiyat Açıklamalı Değişken Fiyatlı Ürünler (önceden),
  • Başvuru Ayından Sonra Fiyat Bildirimli Değişken Fiyatlı Ürünler (ex post)
  • ve Dinamik Fiyatlandırma Ürünleri.

PAAEY yöneticileri, yukarıdaki standardizasyonun gösterge niteliğinde olduğunu, şirketlerin uygun gördükleri programları üretmekte özgür olduklarını açıkladı.

Elbette bu faturaların ücretlerin doğrulanabilirliği gibi İhale Kanunu hükümlerine aykırı olmaması şart. Yani örneğin 1 Ocak’tan itibaren aylık tüketim tavanına kadar sabit ücrete ve bu sınırın üzerinde değişken ücrete (matematiksel formüle dayalı) sahip ‘karma’ ürünlerin ortaya çıkması mümkün.

Ayrıca, şu anda PAAEY tarafından, sınırlı bir süre için bile olsa, her tedarikçiden mevcut kategorilerden birinden en az bir ürünün (örneğin ön fatura) temin edilmesi yönünde herhangi bir yükümlülüğün getirilip getirilmeyeceği açık değildir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...