Önümüzdeki yerel seçimlerde değişecek olan 5 şey - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Önümüzdeki yerel seçimlerde değişecek olan 5 şey

Yunanistan’da yaklaşan yerel seçimlerde, 2019’dakilere kıyasla, Haziran 2021’de kabul edilen 4804/2021 sayılı yasayla getirilen önemli değişiklikler uygulanacak.

Bu önemli 5 değişiklik şöyle:

  1. Belediye ve Eyalet seçimlerindeki birinci liste, ilk turda her belediye veya eyalette geçerli oy pusulalarının yüzde 43’ün üzerinde bir yüzde (yüzde 43 + 1 oy) topladığı halde seçimi kazanır. Bu mümkün olmazsa, ilk iki (2) liste arasında 15 Ekim 2023 Pazar günü tekrar oylamaya gidilir.
  2. Yerel yönetim makamlarının beş yıllık görev süresi, tıpkı 2014 ile 2019 yılları arasında olduğu gibi geri dönüyor. Bu nedenle yeni belediye başkanları ve eyalet başkanları 1 Ocak 2024’te göreve başlayacak ve görev süreleri 31 Aralık 2028’de sona erecek.
  3. Belediye meclisi ve eyalet meclisinin üye sayısı, daha işlevsel olmaları ve vatandaşlar tarafından kendilerine verilen rolü daha etkin bir şekilde yerine getirmeleri için rasyonalize edildi. Toplamda, 2019 yılında, ülkenin 332 belediyesinde dokuz bin dört yüz yetmiş (9.470) belediye meclis üyesi seçilirken, bir sonraki dönem için sekiz bin dört yüz seksen bir (8.481) belediye meclis üyesi seçilecek. Buna göre, önümüzdeki seçimlerde seçilecek olan eyalet meclis üyeleri, 2019 – 2023 dört yıllık döneminin yedi yüz üçüne (703) karşı altı yüz on bir (611).
  4. Aynı zamanda, belediye veya eyalet aday listesine dahil edilebilecek azami aday sayısı, her seçim bölgesindeki sandalye sayısının yüzde 50’sinden yüzde 150’sine çıkarıldı. Belediye topluluklarının meclis üyesi adaylarındaki artış buna karşılık gelmektedir.
  5. 2019 seçimlerinde muhtarlık meclisi seçimlerinde ilk ve tek olarak kullanılan ayrı sandık kaldırılmıştır. O zamana kadar olduğu gibi, önümüzdeki seçimlerde de muhtarlar meclisi adayları ve belediye meclis üyeleri adayları aynı pusulada olacak.

Ayrıca, yerel seçimlerde ilk kez, listeler, tıpkı partilerin Mayıs ve Haziran aylarında yapılan son ulusal seçimlerde yaptıkları gibi, adaylarını çevrimiçi adaylık portalı aracılığıyla elektronik olarak sunacaklar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...