Batı Nil virüsü: Yunanistan’da 8 şehirde 1.400 vaka - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Nil virüsü: Yunanistan’da 8 şehirde 1.400 vaka

Yunanistan’da Batı Nil Virüsü, Mayıs ayından Haziran ayı sonuna kadar ülkemizde varlığını hissettirdi.

Özellikle epidemiyolojik gözetimin son haftasında Teselya ve Makedonya’daki hastanelerde biri yoğun bakımda olmak üzere üç kişi Batı Nil Virüsü enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılmak zorunda kaldı.

72 yaşında bir kadın Larisa Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde entübe edildi. Bu nedenle, bir Batı Nil Virüsü vakasının teşhisinin ardından, Larisa Bölge Birimi geçen Cumartesi gününden beri kan bağışı karantinasında.

80 yaş üstü iki kişi ise hayatını kaybetti.

Vakanın Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu’na (EODY) bildirilmesiyle birlikte protokole göre Larisa bölgesi ve İmathia bölgesinin, 29 Temmuz Cumartesi gününden itibaren karantinaya alınmaları üzere Ulusal Kan Bağışı Merkezi’ne bilgi verildi.

Larisa Hastanesi Kan Bağışı Departmanı’ndan kan alan Atina, Tesalya ve Selanik hastanelerine kan üniteleri ve türevlerinin kontrollerini yapmaları için bilgi verildi.

Aynı zamanda, Larisa Hastanesi’ne ait özel bir araç, Selanik’teki bir hastanede test edilmek üzere son iki haftaya ait kan üniteleri ve türevlerinden numuneler taşıdı.

Bundan böyle hem Hastanelerde hem de Üniversite Hastanelerinde kan bağışında bulunan herkese Batı Nil Virüsü testi yapılacak.

Toplamda, enfeksiyon vakaları iki katından fazla arttı, geçen Salı gününden bugüne, bir hafta önce bildirilen 3’e karşı 8 yeni vaka kaydedildi ve enfeksiyon vakaları 11’e yükseldi.

Bunlardan 10 tanesi, merkezi sinir sisteminden (ensefalit, menenjit, akut sarkık felç) kaynaklanan belirtiler sundukları için daha ciddi.

Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarının kaydedildiği iller şunlar: Larisa, İmathia, Pella, Serez, Kardiça ve Kavala.

Bununla birlikte, virüs sekiz belediyede yoğun olarak nitelendirilmekte: Nestos, Kardiça, Muzaki, Palamas, Larisa, Veria, Pella ve İraklio.

Batı Nil Virüsü, Teselya ve Makedonya bölgelerinde toplamda 1400’den fazla kişiye virüs bulaştı.

Elbette virüs diğer Avrupa ülkeleri gibi ülkemizin de sağlık otoritelerini her yaz endişelendiriyor.

Geçen yaz (2022) 184’ü Merkezi Sinir Sistemi belirtileri gösteren 286 yerel Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakasının teşhis edilip rapor edilmesi karakteristiktir.

Avrupa Birliği’nde 2022’de Batı Nil Virüsü enfeksiyonuna bağlı 1.133 vaka ve 92 ölüm rapor edilirken, hastalığın salgın yüksekliğinde olduğu 2018’deki ‘rekor’ kırılmıştı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) yaz başlarında kaplan sivrisineği ve Mısır sivrisineği için bir uyarı yayınlayarak, Avrupa’da iklim değişikliğinin bir sonucu olarak sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılma riskinin arttığına işaret etmişti.

Sivrisinek yoluyla bulaşan bu virüsten korunmak için yetkililer vatandaşları tedbir almaya davet ederken, başlıca tedbirin ise vücut ve çevre için böceksavar ilaç kullanımı ve etrafta durgun su bırakmamak olduğu açıklandı.

Özellikle ileri yaştakiler ve kronik hastalıkları olanlar, daha dikkatli olmaya davet ediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...