Gümülcine’de kira fiyatarı el yakıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine’de kira fiyatarı el yakıyor

Yunanistan’da üniversite giriş sınavlarının sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) şehrinde öğrenci konutu arama başladı.

27 Temmuz Perşembe gibi erken bir tarihte, hatta daha da öncesinde, birçok birinci sınıf öğrencisi ve aileleri, daire bulmak için şehirdeki emlak ofislerine gitti.

Hatta bazılarında kuyruklar oluştu.

Yaklaşık 1.600 yeni öğrenci, düz lise üzerinden Trakya’nın en kalabalık öğrenci şehri olan Gümülcine’ye gelecek. Meslek liselerinden gelecek yüzde 10 da hesaba katıldığında sayının daha da artması bekleniyor.

Gümülcine emlakçısı Yorgos Gagas, şu anda şehrimizde gayrimenkul kiralamada geçerli olan koşullar hakkında şu bilgileri verdi:

‘Aslında 2-3 hafta önce başlayan uzun süreli emlak arama olgusunu bir yıl daha yaşıyoruz. Daire sıkıntısı olduğunu bilen bazı aileler, sonuçların açıklanmasıyla şimdiden konut aramaya başladı. Genelde Selanik, Dedeağaç, Drama, Serez vb. yakın bölgelerden geliyorlar. Uzun süreli bir konut arayışı olacak ve Eylül sonuna kadar sürecek’.

Gümülcine Sanayi Bölgesi’ndeki TERNA fabrikası gibi şu anda Rodop’ta faaliyet gösteren büyük şirketler nedeniyle gayrimenkul arzının çok düşük olduğunu bildiren Gagas, ‘Şu anda teklif çok düşük çünkü şehirde çalışan birçok inşaat şirketimiz var ve birkaç daire kiralandı. Büyük daireler bir süredir yetersiz kalıyor. Tek tek dairelerde sorun yaşamaya başladık, özellikle iyi binalarda merkezde eşyalı olanlarda, büyük sorunlarımız var. Kullanılabilirlik şu anda çok düşük’ dedi.

Peki ya emlak fiyatları?

Yorgos Gagas, fiyatların oldukça yükseldiğini ve ortalama 50 evroya arttığına dikkat çekiyor ve ‘Dedeağaç’ta daire yok ve fiyatlar fırladı. Daha kötü durumda olan başka şehirler de var. Belirli fiyat noktalarına ulaşmaması gereken mülklerde, artan talep ve azalan arz nedeniyle şimdi fiatlar uçtu. Şu anda erken dönemdeyiz (Temmuz sonu) ve dairelerimizin tükenme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Herkes memnun olmayacak çünkü sözleşmeli öğretmenler ve diğerleri de var’ diye ekliyor.

Emlakçı, gösterge niteliğinde, şehrin merkezinde iyi durumda, otonom ısıtmalı yaklaşık 50 metrekarelik mobilyalı bir dairenin fiyatının ayda ortalama 380-400 evroya ulaştığını bildirdi. İki yatak odalı dairelerde fiyatlar 370-450 evrodan başlarken, en ucuz daireler her zamanki gibi merkezin uzağında olanlar ve fiyatları ortalama 250 evro.

Gayrimenkul satın alma ve kiralama konusunda uzmanlaşmış tanınmış web sitesi www.spitogatos.gr‘nin fiyat endeksine göre, 2023’ün ikinci çeyreğinde Rodop’ta kiralık gayrimenkul fiyatları metrekare başına 6,43 evro. 2022’nin ikinci çeyreği için ise bu fiyat 6,21 evro idi, yani yüzde 3,50’lik bir değişim var.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Her Yerde’ Festivalinde Göz Doldurdu

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi, 17-18 Nisan tarihlerinde Yunanistan Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından düzenlenen 4. Çevrim İçi Öğrenci Matematik Festivali’ne katılarak, matematiğin günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...