Burhan Baran: Ruhsal sorunlar çok arttı – İskeçe'nin Ruh Sağlığı yapısına ihtiyacı var - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Burhan Baran: Ruhsal sorunlar çok arttı – İskeçe’nin Ruh Sağlığı yapısına ihtiyacı var

İskeçe PASOK Milletvekili Dr. Burhan Baran

Yunanistan’da muhalefetteki PASOK-KINAL partisinin ‘gölge hükümeti’nde Ruh Sağlığı’ndan Sorumlu ‘Bakan Yardımcısı’, İskeçe (Xanthi) Milletvekili ve psikiyatrist Burhan Baran oldu.

Ayrıca Baran, hem ülkedeki hem de İskeçe ilindeki ruh sağlığının mevcut durumundan ve sektörün eksik işleyen yapılarından bahsederken, ‘İskeçe’nin böyle bir yapıya ihtiyacı olduğunu’ vurguladı.

Baran şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi son dört yıldır olduğu gibi Sosyal İşler Komisyonunda ve özellikle Ruh Sağlığı Sektöründe yer alıyorum. Bu ilk değil. Sırada psikiyatrist sıfatıyla o vardı. Koronavirüs nedeniyle vakaları artan ruh sağlığı alanını çok iyi bilen biriyim. Yani sadece bu alanda olmam bekleniyordu. Özel bir şey değil, genellikle komiteleri oluştururken daha iyi performans göstermek için her birinin hangi uzmanlığa (veya benzer uzmanlığa) sahip olduğuna bakarız. Ayrıca PASOK ekibinde tek psikiyatr olduğumu ve bu pozisyonda olmam gerektiğini düşünüyorum. Bunun azınlığın konumuyla hiçbir ilgisi yok. Ve azınlık milletvekili olmayı sevmiyorum. Hiç hissetmedim. Tüm İskeçe için PASOK Milletvekiliyim ve öyle kalmak istiyorum. Partimi her alanda temsil ediyorum. Şu anda 32 milletvekiliyiz. Eskilerden sadece 10 tanesi kaldı. Diğer 22 tanesi yeni. Onlar genç insanlar ve bizde gerçekten çok fazla ‘dinamik’ var. Bu aralar diğer meslektaşlarımı da tanıma sürecindeyim. Gerçekten değerli insanlarımız var ve şimdi ana muhalefeti de talep ediyoruz. Bu nedenle Başkan, deneyim ve bilgiye dayalı olarak bizden en iyi performansı istiyor. Bu hafta üç yasa tasarısı Meclis’ten geçiyor ve yeni konuşmacılar biraz stresli olabilir, ancak konuşmaları gerçekten dikkate değerdi. Popülizm yok, görüş, öneri ve ciddi bir muhalefet var. Çünkü SYRIZA ile ND arasındaki bu fark, ND’nin en iyisini yapmasından değil, SYRIZA’nın ilk seferki gibi yeniden popülizme yatırım yapan bir muhalefet olmamasından, koşulların değişmiş olması ve halkın yalanlardan ‘bıkmış’ olmasındandı. Şu anda Meclis’te ihtiyaç duyulan şey, iyi ve kaliteli bir muhalefet.”

Gerek olaylarda gerekse yapılarda ruh sağlığının bölgemizde ve ülkemizdeki mevcut durumuna ilişkin olarak Baran şunları kaydetti:

“Bu konu beni de son 4 yıldır ilgilendiriyor çünkü -birçok kez belirttiğim gibi- koronavirüsten sonra psikolojik sorunlar çok arttı. Bu da ülkemizde ve Avrupa’da halk sağlığının dikkati olmadan mümkün değildi. Bunun için ve son dört yılda hem bu alanda görev alan yapılar hem de personel için çok sayıda yasa çıktı. Parlamento kapanmadan önce birkaç yasa tasarısı geçirmiştik. Bundan sonra tabii ki yeni teklifler de getireceğiz ama oyladığımız tasarıların da kağıt üzerinde kalmamasını ve ‘yama-yasa’ (EKAB ile olan sorun gibi) haline gelmemesini sağlayacağız. ‘Yama’ değil, geçici çözümler değil nihai kararlar, işe alımlar istiyoruz. Özellikle Ruh Sağlığı sektörü, beğensek de beğenmesek de insanların ekonomik sıkıntılarından sonra gündemde olacak. Bunu pratikte kendi pratiğimde ve insanlarla etkileşimlerimde buluyorum. Bu olayların sebebi koronavirüs oldu ve ruh ve psikiyatrik sağlık yıllardır hak ettiği yeri yavaş yavaş alıyor. Ne yazık ki, ‘yabancı ellerde’ idi. Sayımız henüz yeterli değil. İhtiyaçları karşılayamayacak kadar azız ama gelecekte çok şey sunacağımızı düşünüyorum, yeter ki doğru yapılara, doğru insanlara, doğru sayıda sahip olalım. Ne yazık ki, yapılar düşük performans gösteriyor. İskeçe’de herhangi bir yapımız yok. Dedeağaç’ta (Avrupa Topluluğu tarafından sübvanse edilen) Sakellaropoulou yapısına ve sadece Evros’u kapsayan Dedeağaç Üniversitesi’nin Mobil Birimi’ne sahibiz. Ama şimdilik yapılar bize yetmiyor. İskeçe’de de bu yapılara ihtiyacımız var. İskeçe ‘acı çekiyor’. Sağlık Ocağı’nı kaderin terk ettik. TOMMY oldu (oraya bir sosyal hizmet görevlisi ve bir psikolog gelirse). İskeçe Hastanesinde üç psikiyatrdan iki psikiyatr kaldı. Milletvekili olduğum günden beri İskeçe Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nin (burada her şeyiyle donatılmış bir kliniğimiz var) açılmasını talep ediyorum ama Kovid ünitesi yaptık. Sonra yeni Gümülcine Hastanesi geldi ve bana Gümülcine Hastanesi konusu biter bitmez (İskeçe’de) Psikiyatri Kliniği olarak açılacağı ‘vaat edildi’. Ama bildiğiniz gibi Gümülcine hastanesi de iptal oldu ve eski günlere döndük. Ancak yeni hastane inşa edilmediği için İskeçe hastanesine yatırım yapmadılar ve personel ve doktorlar işe alınmadan bu ‘kara karmaşanın’ içindeyiz ve klinikler kapandı, kapanacak ya da düşük performans gösteriyor.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...