Miçotakis: Türkiye ile olumlu iklimi geliştirmek istiyoruz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis: Türkiye ile olumlu iklimi geliştirmek istiyoruz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Litvanya’nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Miçotakis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, ‘Türkiye ile ilişkilerimizi son birkaç ayda kaydedilen olumlu gelişmelerin üzerine inşa etmeliyiz’ dedi.

Başbakan, ayrıca Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovačevski ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir araya geldi.

Erdoğan’la görüşmesi ile ilgili Miçotakis şunları söyledi:

‘Depremlerden sonra oluşan olumlu havayı devam ettirmek istiyoruz. Bugünkü toplantı, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin yeniden başlatılması ve önümüzdeki aylarda nasıl hareket edeceğimize dair daha net bir yol haritası için havayı doğruladı. Menüde olumlu bir gündemle en üst düzeyde, yıl bitmeden Selanik’te tekrar buluşmak niyetindeyiz. Elbette tüm sorunlar çözülmedi, ancak ilişkilerimizin çerçevesine olumlu bir bakış açısıyla yeniden yaklaşma isteği var.’

Başbakan, Yunanistan ile Türkiye arasındaki istikşafi temaslara atıfta bulunarak şunları kaydetti:

‘İyi bir işbirliği için tasavvur ettiğim çerçevenin üç ekseni var. Dışişleri bakanlarının rehberliğinde siyasi diyalog. Ana fark deniz bölgeleridir. İkinci kanal, meyve verebilecek Güven Arttırıcı Tedbirler. Üçüncü eksen, sayın Frangoyannis tarafından yapılmış bir çalışmada sözde pozitif gündem ile ve ekonomik meselelerle ilgili. Bunlar yıl sonundan önce Selanik’te inşa edilebilir. Avrupa Konseyi Türkiye’ye iki yol sunuyor. Niyetimiz Avrupa yolunda ilerlemek.’

Başbakan ayrıca ‘AB-Türkiye ilişkilerinde bir iyileşmenin Atina ve Lefkoşa’nın bakış açısıyla ilgili olduğu açıktır’ derken, ‘Batı’ya dik bakan bir Türkiye ile stratejik bir avantajımız yok. Türkiye’nin kendi kurallarına, uluslararası hukuk kurallarına ve çok taraflı planlara göre oynamasında fayda var. Yeni bir dönemin başındayız ve niyetinin samimiyetinden şüphe etmem için hiçbir sebep yok. Bu bir mesai ama bardağın boş tarafını değil dolu tarafını görme zorunluluğum var. Siyasi diyalog bağlamında, tartışmaların düzeyini ve bakanlar bağlamında incelemeye hazırız. Sorunlar sihirli bir şekilde çözülmedi ve 4 yıl önce yaşananları unutmadığımız için farklı bir günden de söz edemiyoruz. Deniz bölgeleri sorununu çözemesek de uğraşmayı insanımıza borçluyuz. Gergin bir durumda olmayalım’ diye ekledi.

Silahlanma konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna ise, gündeme getirilemeyeceği için gündeme getirilmediğini söyleyen Miçotakis, ‘Silahlanma programımız başlatıldı ve önemli değişikliklere tabi değil, aynı zamanda NATO’ya ve Avrupa’nın özerkliğine de katkıda bulunuyor’ ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...