Kammenos: ABD’nin Akdeniz’deki ana müttefiki Türkiye yerine Yunanistan olsun diye Suda ve Dedeağaç… - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kammenos: ABD’nin Akdeniz’deki ana müttefiki Türkiye yerine Yunanistan olsun diye Suda ve Dedeağaç…

SYRIZA-ANEL hükümeti liderlerinden ANEL Başkanı Panos Kammenos, katıldığı bir televizyon programında üç yıl sonra ilk kez her şeyi anlatarak ‘sessizliğini bozdu’.

Aleksis Çipras’ın eski hükümet ortağı, parti başkanlığından istifasının ardından, referandum ve Prespa Anlaşması’na ilişkin açıklamaların yanı sıra SYRIZA ve Aleksis Çipras’a yönelik öngörülerde bulundu.

Kammenos’a göre Yanis Varufakis, referandumdan sonra Yunanistan’ın Evro Bölgesi’nden çıkmasını öneren Schäuble’nin teklifini kabul ederken, Aleksis Çipras Prespa Anlaşması için ‘şantaj’ gördü.

17 saat süren ve 3. memorandumda mutabakata varılan müzakerelere değinen Panos Kammenos, bunun Obama’nın Hollande’a müdahalesi ile yapıldığını savundu.

‘2015’te Yunanistan jeopolitik değişime giderek ABD ile anlaşma kararı aldı’ diyen Kammenos, Amerika’nın Akdeniz’deki ana müttefiki Türkiye yerine Yunanistan olsun diye ABD’ye Suda üssünün genişletilmesinin devam edeceğini, Dedeağaç limanının iyileştirileceğini ve bir dizi diğer çalışmaları ilettiğini sözlerine ekledi.

Ayrıca Çipras, Varufakis ve Kammenos’un Eurogroup öncesinde bir otelin 24. katında buluştuğunu, burada Varufakis’in evrodan çıkma konusundaki görüşlerini duyduğunu ve ABD ile ve özellikle muadili ile iletişim kurmak için inisiyatifi kendisinin kullandığını iddia etti.

Kammenos, ‘Barack Obama aslında Çipras ile telefonda görüştü. Ardından Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte arabuluculuk yaptı ve böylece üçüncü memorandum üzerindeki anlaşma kapatıldı. Anlaşma, Yunanistan’ın ABD’ye yönelmesi nedeniyle kapandı. Bu anlatılması gereken bir gerçektir. Yunan siyaset sahnesine karışmak istemediğim için üç yılımı açık konuşarak geçirdim. Aleksis Çipras emekli olmaya karar verdiğine göre, Yunan halkı gerçeği öğrenmek zorunda’ dedi.

Prespa Anlaşması hakkında konuşurken, bunun, Çipras’ın Nobel Barış Ödülü hediyesi karşılığında içine girdiği bir tuzak olduğunu söyledi:

‘Aleksis Çipras ile işbirliğimiz Prespa Anlaşmasına kadar dürüsttü. 2014 yılında hükümetin Üsküp meselesini açmayacağına dair bir anlaşma yaptık. Çipras’a bu anlaşmayı yapması için Sol tarafından baskı yapılmadı. Almanya ve ABD’deki Demokratlar tarafından baskı gördü. Amerikalılarla üçlü bir askeri işbirliği olacağı konusunda anlaşmıştık ama ismen değil. Ama tüm bunlar tersine döndü. Prespa Anlaşması, Nobel Barış Ödülü’nü hediye eden Almanlar tarafından Çipras’a kurulan bir tuzaktı’.

‘Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in kışlık konutunda bir gece’ kendisini Yunanistan’daki Solcular değil Üsküp ile anlaşma konusunda ısrar edenlerin Almanlar olduğu bir tartışmanın içinde bulduğunu söyleyen Kammenos, ‘Çipras’a o zaman böyle bir şey olursa hükümeti bırakacağımı söyledim’ dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...