18, 20, 21: SYRIZA için üç olası yüzde oranı ve sonraki gün - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

18, 20, 21: SYRIZA için üç olası yüzde oranı ve sonraki gün

SYRIZA Partisi Genel Başkanı Aleksis Çipras

Yunanistan’da yarın gece, sandıktan çıkacak sonuç ne olursa olsun SYRIZA partisin için devreye yeni bir gün giriyor.

Belli ki tamamen sandıktan çıkacak seçim sonucuna bağlı olarak, parti üyeleri Aleksis Çipras’ın nihai kararlarını bekliyor.

Ancak konuya hakim kişiler, yaptığı son açıklamaların istifa senaryosunu ortadan kaldırdığını söylüyor.

Elbette Mayıs seçimlerinin akşamından bu yana var olan ve saatlerce uygulanan, pek çok parametrenin tartıldığı ve Evklidis Çakalotos ve diğer üst düzey yöneticiler gibi iç faktörlerin de dengeleyici bir rol oynadığı için, birleştirici tonun başarılı olamadığı görülüyor.

Çipras veya partisinin diğer üyeleri hiçbir zaman rakamlarla bir çıta belirlememiş olsalar da, SYRIZA için Mayıs ayından bu yana en iyi performans hedef. Kimse yüzdeden bahsetmiyor. Ama ertesi günün şartlarını öne çıkarabilecek üç rakam var. Mayıs ayı ile hemen hemen aynı (yüzde 20), biraz daha düşük (yüzde 18) veya biraz daha yüksek (yüzde 21 – 22).

Mayıs seçimlerinden bunca zaman sonra, Çipras’ın, tüm akımların deşifre ettiği iki ele alış biçimi var. Biri, her şeyin ‘dün’ değişmesi gerektiği ifadesi. İkincisi, Pazartesi sabahından itibaren ‘alanda’ kalıp kalmayacağıyla ilgili. Son iki röportajında aslında kaldığını ve kaçmayacağını söyledi.

Çipras, partisine olduğu kadar ülkeye de borcu olduğunu söyledi. ‘Ertesi gün, katkımla, çekirdeğini oluşturan ve öyle kalacak olan SYRIZA ile ülkenin ilerici partisinin yakında yeniden bir yönetim gücü haline gelmesinin koşullarını oluşturmak için mücadele edeceğim. Çünkü ilerici alanda iktidara ulaşabilecek tek parti o’ dedi.

Ve işte üç sayı geliyor: 18-20-21. Her biri tartışmanın şartlarını değiştirecek.

Açıkça daha olumsuz bir seçim performansının Mayıs ayından daha kötü olması olasılığı olacaktır. Burada işin arka planını iyi bilen biri diyor ki, topyekûn bir yeniden başlangıca ihtiyaç duyacak.

Yüzde 20’de kalması aynı zamanda ‘alan’ tartışmasını ve olası içe kapanmaları şekillendirirken, yüzde 21 ve üzeri güvenli alan, ancak bu birlik senaryosunda SYRIZA başkanının garantörlüğü ile süreçlerin de sinyalini verecek.

Yarından itibaren parti, yeniden yapılanma stratejisiyle yeniden harekete geçecek. Üç farklı sayı, değişikliklerin ne kadar derin olacağını da belirleyecektir.

‘Başkan, her şeyi değiştir’ mi yoksa ‘Başkan, ‘alan’ı değiştir’ mi? Herkesin Çipras’ı bekleyeceği kesin.

Hem halefiyet senaryosunda (‘ilgili taraflar’ bunun SYRIZA başkanı ve partiden geçtiğini açıklıyor) hem de topyekun bir değişim ve yeniden kuruluş senaryosunda.

SYRIZA için Pazartesi gününden itibaren hiçbir şey aynı kalmayacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...