Yeşil zeytin üreticileri için berbat bir yıl: Üretimde yüzde 90 azalma var - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yeşil zeytin üreticileri için berbat bir yıl: Üretimde yüzde 90 azalma var

Yunanistan’ın Halkidiki ilinde, zeytin üreticileri için tüm zamanların en kötü yılı yaşandı.

Zeytin üreticilerinin çabalarının boşa gittiğini gördüğü 2013’ten daha kötü olan bu yıl, bölge çiftçileri, verimsizlik nedeniyle yeşil zeytin üretiminde yüzde 90’dan fazla azalmadan bahsediyorlar.

Bugün Halkidiki’de zeytin ağaçlarının olduğu tarlalarda bulunan Selanik Aristotelio Üniversitesi ağaç kültürü laboratuvarı müdürü profesör Athanasios Molassiotis, ‘Durum gerçekten trajik ve abartı yok’ diyor.

İklim değişikliğinin etkileri artık birincil sektördeki insanlara maliyet açısından zirveye ulaşırken, sonuçları ülkedeki diğer sektörleri giderek daha fazla etkiliyor.

Halkidiki Ticaret Odası Başkanı Yannis Kufidis ‘Halkidiki vilayetindeki 150’den fazla yeşil zeytin işleme fabrikasında giderek daha fazla iş kaybediliyor’ derken, zeytin üreticileri için gelir kaybının bölgenin kalkınmasına ‘maliyetine’ de dikkat çekiyor.

Simantron Tarım Kooperatifi başkanı Vangelis Misailidis, ‘Durum çıkmaza girdi ve şimdi iklim değişikliği burada, Halkidiki vilayetinde bizi işsiz bırakmakla tehdit ediyor’, diyor.

200’den fazla üreticinin yaklaşık 6.000 dönüm yeşil zeytin yetiştirdiği bir alan olan Agios Mamandos Tarım Kooperatifi başkanı Elpidoforos Karathanasopulos da, ‘İklim değişikliği ve artık ılıman olan kışlar, bölgemizdeki zeytin ağaçlarını kandırıyor, ‘dinlenmiyorlar’ ve nihayet mahsul vermeleri gerektiğinde bize hiçbir şey verecek iştahları ve güçleri yok’ diyor.

Misailidis, ‘Geçen yıla kadar dönüm başına 600 evro olan üretim maliyetinin, dönüm başına 800 evro olmasıyla, sadece harcamalarımızı yapmamakla kalmayacağız, aynı zamanda biz üreticiler kendimizi borç içinde de bulacağız’ diye vurguluyor.

Halkidiki ili bölgesinde 20.000’den fazla üretici 330.000 dönüm yeşil Halkidiki zeytini yetiştirirken, ağaçların altı milyondan fazla kök olduğu tahmin ediliyor.

Ortalama olarak, üretimin ağaç başına 50 kilogram olduğu tahmin edilirken, Halkidiki vilayetinde 150’den fazla işleme birimi faaliyet gösteriyor ve en küçüğü 500 ton zeytin işliyor.

İyi bir yılda Yunanistan’daki sofralık zeytinin yüzde 50-55’inin geldiği Halkidiki’de ortalama üretim 120.000 ton iken, 150.000 tonu bile aştığı yıllar oldu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...