Yunan sürücüler küfrediyor, korna çalıyor, aşırı hız yapıyor… - Azınlıkça
Yaşam

Yunan sürücüler küfrediyor, korna çalıyor, aşırı hız yapıyor…

Bir araştırmaya göre Yunan sürücüler, küfür ediyor, gereksiz yere korna çalıyor, -bazen alkolün etkisiyle- aşırı hız yapıyor, emniyet kemerlerini takmayı unutuyor, diğer sürücülerle tartışmak için arabadan iniyor, direksiyonda telefonla konuşuyor.

Yunan sürücüleri yollarda böyle davranıyor, ancak çok sayıda kişi -bilinmeyen bir nedenle- davranışlarının örnek teşkil ettiğine ve yolda karşılaştıkları herhangi bir sorunun genellikle ‘başkalarından kaynaklandığına’ inanıyor.

Yeni sürücülerin davranışlarına odaklanırsak, araba kullanırken SMS gönderdiğini veya yolda uyuyakaldığı için kaza yaptığını söyleyenlerin sayısı az değildir.

Genç sürücülerin küçük ama önemli bir yüzdesi, garip bir ‘coşku’ durumundayken, yani ot içtiklerinde bile direksiyona geçiyor.

Ipsos Enstitüsü’nün 12.400 kişilik bir örneklem üzerinde yaptığı 13. sorumlu sürüş barometresinin sonuçlarına göre, Yunan sürücülerin yollarda görgü ve soğukkanlılıklarını yitirdiği, yüzde 63’ünün diğer sürücülere küfrettiğini itiraf ettiği görülüyor.

Yıllık ankete katılan ülkeler arasında Fransızlardan sonra en yüksek yüzdeyi Yunanlılar alıyor.

10 Yunan sürücüden 6’sı, kendilerini rahatsız eden sürücülere gereksiz yere korna çalıyor (Avrupalıların yüzde 50’si).

10 kişiden neredeyse 3’ü, yani yüzde 24’ü başka bir sürücüyle tartışmak için arabadan indiğini söylüyor (Avrupalı sürücülerin yüzde 22’si aynı şeyi yapıyor).

Yunanlılar, özellikle genç sürücüler, kazaların ana nedenlerinden biri olan, bir alışkanlık olan araç kullanırken bile cep telefonlarını bırakmakta zorlanıyor.

Hemen hemen herkes, yani Avrupalıların yüzde 76’sına kıyasla Yunan sürücülerin yüzde 84’ü araba sürerken bir akıllı telefon kullanıyor veya GPS’i programlıyor, 10 kişiden neredeyse 8’i ise araba sürerken telefonda konuştuklarını söylüyor.

35 yaşının altındaki genç sürücülerin yüzde 64’ü araç kullanırken Bluetooth sistemini kullanarak aradığını, yüzde 35’i SMS gönderip okuduğunu, yüzde 10’luk küçük bir oran ise yönlendirme sırasında film veya video izlediğini itiraf ediyor.

Her 10 Yunan ve Avrupalı sürücüden yaklaşık 3’ü direksiyon başında birkaç saniyeliğine uyuyakaldığı izlenimine sahipken, Yunanlıların yüzde 14’ü uyuyakaldığı için kaza geçirmiş veya neredeyse kaza geçiriyor olduğunu aktarıyor.

Ayrıca, 2 kişiden 1’i araba kullanırken ‘aklının başka yerlerde dolaştığını’ kabul ederken, yüzde 44’ü yorgunluğuna rağmen araba sürmeye devam ettiğini belirtiyor.

Elbette araştırmalar, sürücülerin uyku ile başa çıkmak için koruyucu filtreler geliştirdiğini gösteriyor.

Yunan sürücülerin yüzde 85’i kendilerini yorgun hissettiklerinde kalkış saatini ertelerken, yüzde 76’sı ise mümkünse direksiyonu yolculuk sırasında başkasına veriyor.

Yunan sürücülerin yüzde 9’u alkollü araç kullandığını itiraf ederken (Avrupa’daki yüzde 7’ye kıyasla), yüzde 15’i zaten aşırı alkol tüketimi nedeniyle bir kazaya karıştığını veya karışma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Son olarak, 35 yaşın altındaki genç erkeklerin küçük ama önemli bir yüzdesi (yüzde 6) ot veya madde kullandıktan sonra araba kullandığını itiraf etmekte.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...