400 bin serbest meslek sahibi sigortasız kaldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

400 bin serbest meslek sahibi sigortasız kaldı

Yaklaşık 400.000 serbest meslek sahibi sigortalı, 2022 sağlık katkı payını ödemek zorunda oldukları son tarih olan 31 Mayıs’tan sonra sigortalılıktan yoksun kaldı.

‘Naftemporiki’ tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu yükümlülük, Şubat 2024’ün sonuna kadar geçerli olan sigorta kapasitesinin verilmesi için gerekli bir koşuldu.

Uygulamada, bu, söz konusu sigortalıların yanı sıra doğrudan sigortalı aile bireylerinin, şartlara bağlı olarak, tüm sigortasız vatandaşlar için geçerli olan teminata sahip olacağı anlamına gelir.

Böylece AMKA’larını kullanarak halk sağlığı yapılarına ücretsiz erişime sahip olacaklar. Ancak doktorlar işlemi elektronik ortamda yapamayacakları ve elden yapmak zorunda kalacakları için ilaçlarının reçetelenmesinde sorun yaşanacaktır.

Yayının aktardığı bazı bilgiler, EFKA’nın bu serbest meslek sahibi sigortalı gruplarını daha da kolaylaştırmanın bir yolunu aradığını belirtiyor. Ancak, geçici bir hükümet olduğu ve Parlamentonun çalışmadığı göz önüne alındığında, ek yasal düzenleme veya Kanun Hükmünde Kararname omuyor.

Bununla birlikte, yasayı yorumlayan çalışma uzmanı ve profesör Aleksis Mitropulos, ‘mevzuatın kapsamı yoksa veya Çalışma Bakanlığı’nın belirli bir doğrudan genelgesiyle büyük bir sorun yaratıldığına inanıyorum. Sağlık primi ödemeyen kendi hesabına çalışanlar sağlık ve bakım hizmetlerinden mahrum bırakılıyor, bu nedenle acilen siyasi çözüm getirilmesi gerekiyor ki bu da seçim dönemi nedeniyle ancak eş yetkili bakanların genelgesiyle yapılabilir’ dedi.

Her halükarda, sorun çiftçiler arasında daha belirgin, çünkü Kurumun verileri, bu özel kendi hesabına çalışan kategorisindeki çiftçilerden sigorta ücreti toplama oranının genellikle yüzde 30 düzeyine düştüğünü, yani çok düşük olduğunu göstermekte.

Serbest çalışanlar için tahsil edilebilirlik yüzde 50’ye yakınken, avukatlar, doktorlar ve mühendisler (serbest meslek sahipleri) için tahsil edilebilirlik yüzde 70 ila yüzde 80 arasında daha yüksektir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...