Dedeağaç limanı Amerika’nın ilgi odağı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç limanı Amerika’nın ilgi odağı

ABD Yunanistan Büyükelçisi Yorgos Çunis, Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna’nın büyükelçileri ile birlikte Batı Trakya’nın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehrindeydi.

Çunis, ‘ABD, Yunanistan’ın Güneydoğu Avrupa’nın enerji haritasının yeniden çizilmesindeki, Balkan komşularıyla enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesindeki ve Rusya’nın doğalgaz tekelinin kırılmasına yardımcı olan liderlik rolünü gururla destekliyor. Dedeağaç’ın yüzer doğalgaz depolama birimi (FSRU), bölgesel enerji ve iklim hedeflerine ulaşılmasında kilit bir rol oynuyor’ dedi.

Bulgaristan, Moldova, Romanya ve Ukrayna’nın Yunanistan büyükelçiliklerinden meslektaşlarıyla birlikte Dedeağaç yüzer doğal gaz depolama ünitesi projesini ziyaret eden ABD Büyükelçisi, özellikle Dedeağaç’ın stratejik rolüne vurgu yaptı.

‘Sadece Yunanistan’da değil, tüm bölgede enerji güvenliğini sağlayacak bir enerji üssüne dönüşen bir yer’ dedi ve karakteristik olarak refah ve istikrar anlamına da geldiğinin altını çizdi.

Çunis, ‘Dedeağaç’ın önemi, burada dört meslektaşımla birlikte olmam gerçeğiyle vurgulanıyor. Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna’nın büyükelçileri burada. Çünkü herkes Dedeağaç’ın bir enerji ve ticaret merkezi ve NATO için bir lojistik merkez olarak önemini kabul ediyor. Bu, bölge genelinde istikrar ve refah sağlayan bir ortağın ışığında Yunanistan’ın liderliği ele geçirmesidir’ dedi.

Dedeağaç’ı ‘Yunanistan’ın masaya getirdiği birçok stratejik avantajdan biri’ olarak nitelendiren Çunis, ülkemizin bir ortak olarak güvenilirliğini de övdü. ‘Yunanistan değerlerle hareket eder, dürüstlükle hareket eder. Son derece verimli, yetkin ve her zaman tarihin doğru tarafındadır. Yunanistan batının güvenilir ortağıdır’ dedi.

‘Yunanistan’ın toplu güvenliğinin ABD, AB ve NATO ile güçlü ilişkilerde yattığına kesinlikle inanıyorum’ diyen Çunis, ‘Ancak bölgeye bakarsanız, ABD, iki ülkenin istikrar ihracatçısı olmasını sağlamak için birlikte saygılı ve etkili bir şekilde çalışmak üzere kilit NATO müttefiki Yunanistan’a yöneliyor. Ve bu önemli işi yapmak için Yunanistan’da çok dürüst ve yetenekli bir ortak bulduk’ diye ekledi.

Beş büyükelçi, Dedeağaç ziyaretleri kapsamında Dedeağaç Liman Teşkilatı Başkanı Kostas Hacimihail, Evros Eyalet Başkan Yardımcısı Dimitris Petroviç, Dedeağaç Belediye Başkanı Yiannis Zamboukis ve Dedeağaç Metropoliti Anthimos ile de görüştüler.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'ten Çağrı: 'Türkiye İle Konuşmak Zorundayız. Her Zaman Silah Zoruyla Hareket Edemeyiz'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Türkiye ile konuşmak zorundayız. Her zaman silah zoruyla hareket edemeyiz” ifadelerini kullandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç'ta Trajik İş Kazası: Merdivenden Düşerek Yaşamını Yitirdi

Dedeağaç’ta yürekleri sızlatan bir iş kazası meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir catering işletmesinde çalışan 54 yaşındaki adam, Çarşamba günü öğleden sonra gerçekleşen talihsiz olay sonucu hayatını kaybetti.
Devamını oku...