25 Haziran seçimlerinde ne değişiyor: 8 soru, 8 yanıt - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

25 Haziran seçimlerinde ne değişiyor: 8 soru, 8 yanıt

Yunanistan İçişleri Bakanlığı, 25 Haziran seçimlerinde 21 Mayıs seçimlerine göre ne gibi değişiklikler olduğunu açıkladı.

Bakanlık, en çok sorulan 8 soruyu şöyle yanıtladı:

25 Haziran 2023 milletvekili seçimleri 21 Mayıs 2023’te yapılacak seçimlerin ikinci turu mu?

Hayır. 25 Haziran 2023 parlamento seçimleri, 21 Mayıs 2023 parlamento seçimlerinden bağımsız, ayrı ve yeni bir seçim sürecidir. Dolayısıyla ‘ikinci tur’, ‘tekrar seçim’ gibi tanımlamalar doğru değil.

Seçim sistemi aynı mı kalacak?

25 Haziran 2023 milletvekili seçimleri, basit nispi sistemle yapılan 21 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinden farklı olarak güçlendirilmiş sistemle yapılacak.

Milletvekilleri için nasıl oy kullanırım?

Yaklaşan seçimler, tercih zaitleri ile değil, sınırlı bir liste ile yapılacaktır. Bu süreçle milletvekilleri, her seçim bölgesinin, ilgili parti kurmayları tarafından belirlenen oy pusulasındaki sıralamasına göre seçilir. Bu nedenle, parti oy pusulalarına zait koymuyoruz. Ayrıca oluşturulacak sandıkların paravanlarında kalem bulunmayacak.

21 Mayıs 2023 seçimlerinde kullanılan oy pusulaları halen geçerli mi?

Hayır. 25 Haziran 2023 milletvekili seçimleri, mevcut yasanın öngördüğü şekilde basılacak yeni oy pusulalarıyla yapılacak. Bu nedenle, 21 Mayıs 2023 seçimlerine ilişkin herhangi bir nedenle seçmenin elinde kalan oy pusulaları geçersiz hale gelir ve kullanılamaz.

Ben oyunu oturduğu kentten başka yerde kullanan biriyim. Yaşadığım yerde oy kullanabilir miyim?

Evet, başvurunuz en geç 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili Belediyeye iletilmiş ve belediye tarafından işleme alınmışsa, ikamet ettiğiniz Belediyede oy kullanabilirsiniz. Bu tarihe kadar işleme alınmayan başvurular, bir sonraki seçim sürecinde dikkate alınmayacaktır. Her durumda, seçmenlerin nerede oy kullandıklarını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı’nın “Nerede Oy Verdiğini Bil” platformuna başvurmaları tavsiye edilir.

Yurt dışında yaşayan bir Yunan vatandaşıyım ve önceki seçimlerde oy kullanmak için son tarihi kaçırdım. Şimdi ne geçerli olacak?

Yurt dışındaki Yunanlılar, 17 Mayıs 2023 Çarşamba gününe kadar İçişleri Bakanlığı’nın ilgili platformu üzerinden (https://apodimoi.gov.gr) özel seçmen kütüğüne kayıt başvurusunda bulundukları takdirde ikamet ettikleri yerde oy kullanabilecekler. Başvurunun kabulü için yürürlükteki kanunda belirtilen kriterlerin uygulanacağı açıklanmıştır.

Daha önceki seçimlerde yurt dışında oy kullanmıştım ama 25 Haziran 2023’te Yunanistan’da olacağım. Oy kullanabilecek miyim?

Yurtdışı özel seçmen kütüklerine kayıt dondurma başvurusu için son başvuru tarihi 26 Mayıs 2023 Cuma günüydü. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular, bir sonraki seçim sürecinde dikkate alınmayacaktır. Her durumda, seçmenlerin nerede oy kullandıklarını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı’nın “Nerede Oy Verdiğini Bil” platformuna başvurmaları tavsiye edilir.

21 Mayıs 2023 seçimlerinde oy kullandığım sandıkta mı oy kullanacağım?

Bu büyük olasılıkla, ancak sandık merkezlerinde bazı değişiklikler olabileceğinden, tüm seçmenlerin nerede oy kullandıklarını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı’nın “Nerede Oy Verdiğinizi Bilin” platformuna başvurmaları şiddetle tavsiye edilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...