Yunanistan’da seçim hazırlıkları tamam: İşte detaylar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da seçim hazırlıkları tamam: İşte detaylar

Yunanistan’da 2023 milletvekili seçimlerinin sorunsuz geçmesi için her şey hazır.

Sandıklar sabah 7’den akşam 7’ye kadar açık kalacak ve bir sandıkta çok fazla hareketlilik varsa, başkanlık görevlisi oylamayı buna göre uzatma seçeneğine sahip.

Yoğun saatlerin hangileri olduğuna gelince, geçmişte insanların kiliseye ya da kahvelerini içmeye gittikleri saat 10-12 civarında olmasına rağmen, son zamanlarda ve özellikle de artık bahar havasının gelmesiyle birlikte öğle saatlerinden sonra, 4-6 arası daha büyük bir katılım bekleniyor.

Bu yıl ilk kez hareket sorunu yaşayan vatandaşların kolaylaştırılmasına yönelik düzenleme yapılmıştır. Odası zemin katta olmayan binalarda, merdiven çıkamayacak durumdaki seçmenleri alacak belediye personelinin bulunduğu özel bir alan bulunacak, orada oturtulacak ve aşağı inmesi için adli temsilciye haber verilecektir. Vatandaşın kabinde oy kullanacak, sandık başkanı ilgili zarfı alıp sandık başına götürüp sandığa atacak.

Ayrıca bu yıl seçmenler cep telefonu cüzdanlarında bulunan dijital kimlikler ile de tespit edilebilcek, ancak bu durum zaman gecikmesi yaratabilmekte. Bu ilk kez yapılan bir işlem olduğu için hem yasal temsilcinin hem de tabii ki oy kullanacak vatandaşın akıllı telefona sahip olması gerek.

Seçmen bilgilerini doğrulamak için kodunu okutmalı ve cep telefonunu oy kullanacağı saate kadar yanında bulundurmalıdır. Elbette bunun bir zaman gecikmesi vardır ki trafiğin çok olduğu zaman dilimlerine denk gelirse bu şekilde yapıp yapamayacağı veya normal olarak isteyip istemeyeceği hakimin takdirindedir.

Seçmen kütüklerinde kayıtlı olanlarla ilgili olarak, aralarında şu anda 110 ile 116 yaş aralığındaki yaklaşık 10.000 vatandaşın bulunduğunu belirtiliyor. Genel olarak asırlık nüfus kesinlikle onlardan çok daha fazlayken, yaklaşık 10 yıldır 116 yaş üstü otomatik olarak kesme işlemi uygulansa da geçmişte olduğu gibi 140 yaşında bile kayıtlı insanlar olduğuna dikkat çekiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...