Yunan uzmanlar: Dezenfektanlarda korona öncesine dönmeliyiz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan uzmanlar: Dezenfektanlarda korona öncesine dönmeliyiz

Uzmanlar, dezenfektanlarda ve sabunda bulunan antimikrobiyal kimyasalların gereksiz kullanımıyla ilgili endişelerini dile getiriyor ve insanları koronavirüs öncesi alışkanlıklarına geri dönmeye çağırıyor.

Kuaterner amonyum bileşikleri veya QAC’ler, piyasada giderek daha fazla bulunuyor ve uygunluk veya güvenliklerine dair sınırlı kanıtla evlerde, okullarda ve işyerlerinde kullanılıyor.

theconversation.com’a göre, bu kimyasallar genel dezenfektan solüsyonlarında, mendillerde, el dezenfektanlarında, spreylerde ve hatta buğulanma cihazlarında bulunabilir.

Environmental Science and Technology bilimsel dergisindeki uzmanların bildirdiği gibi, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, bu maddelerin bazılarının üreme toksisitesine sahip olduğunu ve uzun süreli maruz kalmanın kilo alımına katkıda bulunabileceğini ve hücrelerde enerji üretimini etkileyebileceğini bulmuş durumda.

Şaşırtıcı bir şekilde, bu endişelere rağmen, insan çalışmaları, hastanelerde ve steril bir ortam gerektiren diğer tesislerde çalışanlar arasında alerjik kontakt dermatit ve mesleki astımı olan hastalarla sınırlı kalmıştır.

Belirtildiği gibi, bu tür kimyasalların kullanımının yan etkileri konusunda gerekli çalışmalar yapılmamış ve yeterli veri toplanmamıştır.

Mikropların pervasız kullanımı, dünya çapında her yıl milyonlarca ölüme katkıda bulunan antimikrobiyal direncin artmasına neden olur.

QAC’ler ve diğer antimikrobiyaller, yalnızca dezenfektanlar tarafından yok edilemeyen, aynı zamanda hayat kurtaran antibiyotiklere dirençli hale gelebilen ‘süper mikroplar’ oluşturuyor.

Kovid-19 pandemisi başladığında her yerde dezenfekte önerileri dolaşıyordu. Koronavirüs birincil olarak yüzeyler tarafından bulaşmadığından, bu dezenfeksiyon uygulamalarının çoğu bulaşma riskini önemli ölçüde azaltmaz.

Çoğu kişi muhtemelen QAC’lerle ilgili mevcut sağlık endişelerinin veya ürün kuruduktan sonra QAC’lerin yüzeylerde ve iç mekan havasında ve tozda uzun süre kalabileceğinin ve kullanıcı tarafından daha fazla insanı bu kimyasallara maruz bırakabileceğinin farkında değildi.

Araştırmacılar, bu kimyasalların insanların vücutlarındaki ortalama seviyelerinin, pandemi başladığından beri arttığını buldu.

En sık kullanılan QAC’lerden biri benzalkonyum klorürdür. Ürün etiketleri, ‘amonyum klorür’ veya benzer terimlerle biten adlar içerebilir. Etiketleri okumak tüketicilerin QAC’leri tanımlamasına yardımcı olabilirken, bazı ürünler bu kimyasalların içindekiler listesinde açıklanmasını gerektirmeyebilir.

Örneğin, QAC’leri listelemek için pestisit etiketleri gerekliyken, boya etiketleri gerekli değildir.

Uzmanlar, dezenfektanların güvenli temizleyiciler veya daha güvenli dezenfektanlarla nerede değiştirilebileceğini görmek için dünyanın, okulların ve işyerlerinin temizlik uygulamalarını derinlemesine incelemelerini tavsiye ediyor.

Sabun veya deterjanla temizlik, koronavirüs gibi çoğu zararlı mikrop türünü yüzeylerden uzaklaştırır.

Dezenfeksiyon kalan mikropları öldürmeye yardımcı olsa da, insanların hastalandığı, örneğin bir yüzeyde kusmuk olduğu durumlarla ve belirli hastalık salgınları sırasında sınırlandırılmalıdır.

Dezenfektanların düzgün çalışması için mikropları öldürecek kadar yüzeyde kalmaları gerekir ve bu gerekli temas süresi genellikle ürün üzerinde listelenir.

Dezenfektanları kullanırken koruyucu eldiven ve gözlük veya koruyucu gözlük takmalı ve içeriyi havalandırmak için pencere ve kapıları açmalısınız.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...