Çipras: Bu kez Troyka ile değil, halk ile yöneteceğiz - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çipras: Bu kez Troyka ile değil, halk ile yöneteceğiz

SYRIZA Partisi Genel Başkanı Aleksis Çipras

Yunanistan’da SYRIZA partisi lideri Aleksis Çipras, kazanmaları halinde seçimlerin ertesi günü hükümetinin ilk eylemi olarak üç temel düzenleme içeren Kanun Hükmünde Kararname açıkladı.

Çipras, toplumun çoğunluğunun siyasi değişim istediğinden emin olduğunu ifade ederken, kendi hükümetinin ilk gününden itibaren üç şeyi içerecek bir Kanun Hükmünde Kararname sunulacağına söz verdi:

‘Birincisi, sunduğumuz ve Louka Kaçeli tarafından imzalanan plan uygulanana kadar tüm ilk ev müzayedeleri askıya alınacak. Halkidiki’de oğlunun evinee kefil olduğu için evinden atılan 80 yaşındaki engelli vatandaşımızın durumunda olduğu gibi görüntüleri bir daha görmeyeceğiz. İkincisi, gıdada FPA’nın en düşük orana hatta sıfıra, akaryakıtta ise AB’nin izin verdiği en düşük orana indirilmesi olacak. Üçüncüsü, üniversiteye girişlerde Asgari Kabul Tabanının kaldırılması olacaktır. Çünkü çocuklarımızın kolej sahiplerinin kar elde etmesi için bir rezervuar olmasını istemiyoruz. Planımız gerçekçi ve maliyeti hesaplandı.’

‘Aldatma, hedef gösterme, kibir, adam kayırmacılık, kirli kazanç buraya kadar’ diyen Çipras, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Yunan halkının buna bir son vermesinin zamanı geldi. Pire Bölgesi’nde aday olarak bu büyük savaşı vermekten büyük gurur duyduğumu söylemek istiyorum. Büyük siyasi mücadelelerin şehridir, ülkenin ilk limanıdır. Bugünkü toplantıdan Pire’de ve Yunanistan’da birinci parti olacağımıza dair zafer mesajı veriyoruz çünkü bu, ilerici hükümetin yolunu açacaktır.

Dört yıldır Miçotakis hükümeti, yüzleşmesi istenen kritik sorunlarda başarısız oldu: Pandemide başarısız oldu, en yüksek ölü sayısına sahibiz. Enerji krizini çözemedi, elektrik ve akaryakıt fiyatları en pahalı olan ülkeyiz. Eşitsizliği genişletti, sekiz saatlik vardiyayı fiilen kaldırdı, gençleri hedef aldı. Toplumun büyük çoğunluğunu kandırdı ve hedef aldı, bugün hayatta kalmak için kuponlara ihtiyaç duyan orta sınıfı kandırdı. Tüm hayatımız bir ‘pass’ haline geldi. Miçotakis’e ‘evine dön’ demenin zamanı geldi. Öte yandan orta sınıfı, işçileri, emekçileri aldatırken, bazı azınlığı ve güçlüyü kayırdı. Hemşehrilerimizin geniş bir kesimi geçim sıkıntısı yaşarken, 15 büyük şirket de son 20 yılın rekor kârını yaşıyor. Bu adaletsizliğe bir son vermeliyiz. Aynı zamanda, son 4 yılda başbakanlık ofisinin hukuk dışı dinlemeleri ile hukukun üstünlüğünün çöküşüne tanık olduk, Yargıyı manipüle ettiklerini, hatta ‘sağ apartman’dan hangi partilerin seçime gireceğine bile müdahale ettiklerini gördük.’

Çipras, sonrasında KKE ve PASOK’a da seslendi.

KKE ile ilgili olarak, ‘İki cephe ve eşitleme gibi tarih dışı bir taktik seçmeleri, geçmişin hatalarını tekrarlamaları, ‘Ne Plastiras, ne Papagos’ mantığıyla hareket etmeleri mümkün değil. İnsanları kurtarabilecek bir şey varsa, o da ilerici güçlerin birliğidir’ dedi.

Andreas Papandreu’nun ‘münhasır varisi’ olarak görülen PASOK lideri Nikos Androulakis’e hitaben ise şunları söyledi:

‘Papandreu iki cepheyle de savaşmadı: tek rakibi vardı, sağ’.

Son olarak seçmenlere hitaben ‘Bu seçim mücadelesini hep birlikte kazanabiliriz’ diyen Çipras, ‘Biliyoruz ve değişimi getirebiliriz. İkinci bir şans istemiyoruz, programımızı zorlamadan uygulamak için ilk şansı istiyoruz. Geçmişten ders aldık. Bu kez Troyka ile değil, Yunan halkıyla birlikte yöneteceğiz ve onların beklentilerini karşılayacağız’ diye ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...