Yunanistan’da 400 milyon evroluk elektrik faturası ödenmedi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da 400 milyon evroluk elektrik faturası ödenmedi

Yunanistan’da bir elektrik tedarikçisinden diğerine taşınan ve ödenmemiş faturalar bırakan ‘enerji turistlerinin’, bıraktığı vadesi geçmiş borçların 300-400 milyon evro olduğu tahmin ediliyor.

Hesaplama ‘Doğalgaz’ Genel Müdürü ve ESPEN (Enerji Tedarik Şirketleri Birliği) Başkanı Yannis Mitropulos’a ait.

Mitropulos, perakende elektrik piyasasının yakın gelecekte kapanması beklenmeyen bir ‘yarasından’ söz ederken, yönettiği şirkette vadesi geçmiş borçların yüzde 50’sinin ‘enerji turistleri’nden geldiğini, bunun da söz konusu uygulamanın vadesi geçmiş borçları fiilen iki katına çıkardığını vurguluyor.

Tedarikçilerin sürekli talebi, İhale Kanunu’ndaki 42. Maddenin yeniden etkinleştirilmesidir (Çevre ve Enerji Bakanlığı’nın yetkisi). Böylece şirketler, belirli koşullar altında, borcunu bırakan ve daha sonra başka bir sağlayıcıya geçen eski müşterilerinin elektriğinin kesilmesini talep edebilir. Bu, 2020’de Danıştay kararıyla düşen bir hüküm ve o zamandan beri başka bir güvenlik ağı kurulmadı.

Sonuç olarak, tedarikçiler için tek çıkış yolu mahkemede borç talebinde bulunmaktır ve stratejik temerrüde düşenler yıllarca karanlıkta bırakılır. Bu bağlamda, birçok şirket borçlar nedeniyle derhal (ödenmemiş 2 faturadan sonra) kesme politikası seçiyor.

Ayrıca bir şirket, borcunu ödeme emri ile ödemek şartıyla, vadesi geçmiş borcu olan bir tüketiciyi müşteri tabanına ekleyebilecek.

Bay Mitropulos’a göre, ilgili bilgi sistemi ESPEN’deki iç süreçlere bağlı olarak bir yıl içinde etkinleştirilebilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...