Profesör Thomaidis: Arcturos varyantı Kraken’den çok daha fazla bulaşıcı olabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Profesör Thomaidis: Arcturos varyantı Kraken’den çok daha fazla bulaşıcı olabilir

Yunanistan’da EKPA Üniversitesi Analitik Kimya Profesörü Nikos Thomaidis, ‘Arkturos varyantı bulaşıcı olabilir, bizi bir süre önce korkutmuş olan rezil ‘Kraken’den çok daha fazla bulaşıcı olabilir, ancak hiçbir durumda bizi korkutmaz’ dedi.

Profesör, yeni varyantın Yunanistan’a da geldiğinden bahsederken, belirttiğine göre bulunduğu alanları belirlemek için yakın gelecekte kanalizasyon atıklarını kapsamlı bir şekilde kontrol etmemiz gerekecek.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Hindistan’da ortaya çıkan ve hastanelerin kırmızı alarmda olduğu, ülkede kaosa neden olan Omicron B’nin yeni varyantı (XBB.1.16 veya Arkturus) için alarm vermesine rağmen, seçkin profesör, güven verici konuşuyor.

Çoğumuzun doğal ya da aşı yoluyla sahip olduğumuz bağışıklığın bizi koruyacak kadar güçlü olduğunu belirten Thomaidis, ‘Hastalanırsak da hafif olacaktır, ancak bu, yeni varyantın bulaşıcı olmadığı anlamına gelmez, çünkü bulaşıcı ve büyük ölçüde’ diye ekliyor.

Thomaidis, bunun hastanelerle ilgili tipik bir şey olduğunu belirtiyor:

‘Geçen Temmuz’daki (2022) Kovis-19 dalgalanmasına kadar, atık sudaki viral yük ile hastane başvuruları arasında doğrudan bir ilişki vardı ve Kasım 2022!den bu yana Kovid-19 ile hastaneye başvurular çok daha azdı.’

Profesöre göre bunun iki ana nedeni var: toplumda bağışıklığın artması ve varyantların çok fazla morbiditeye sahip olmaması.

Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, yeni varyantın, ayda 13 kez salgın gösteren vakalarla Hindistan’daki en son salgın dalgasını yönlendirdiğine inanıyor.

Ülkenin Sağlık Bakanlığı bu hafta hastanelerin olası başka bir hasta akınına karşı ne kadar hazırlıklı olduğunu test etmek için sanal denetimler gerçekleştirirken, bazı eyaletler maskeleri halka açık alanlara geri getirdi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca 12 Nisan’da sadece bir günde 3.122 artışla 40.215 aktif Kovid vakası olduğunu söyledi.

Bu Kovid vakaları, hastanede yatanların yanı sıra testi pozitif çıkanları ve evde olanları kapsayabiliyor.

Ayrıca, DSÖ’nün Kovid teknik lideri Dr. Maria Van Kerkow, diğer şeylerin yanı sıra şunları söyledi:

‘Birkaç aydır dolaşımda. Bireylerde veya topluluklarda hastalık şiddetinde bir değişiklik görmedik, ancak bu sistemleri uygulamamızın nedeni de bu. Spike proteininde ek bir mutasyona sahip ve bu, laboratuvar çalışmalarında artan bulaşıcılığın yanı sıra olası artan patojeniteyi de gösterir.’

EKPA profesörlerine göre, yeni varyant sözde ‘stealthOmicron’ BA.2’nin iki torununun bir rekombinasyonu veya kombinasyonudur. Önceki XBB varyantıyla karşılaştırıldığında, DSÖ’ye göre üç ek mutasyona sahip.

Hastaneye yatış ve ölümlerdeki artışla ilgili olarak EKPA profesörleri şunu vurguluyor:

‘Bugüne kadar, varyantın neden olabileceği hastalığın ciddiyetine ilişkin laboratuvar çalışmaları tamamlanmadı. Yeni varyant nedeniyle hastaneye yatışlar, yoğun bakıma yatışlar ve ölümler henüz artmadı.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...