Pahalılık vatandaşın belini büküyor, ürünlerde kalite düşüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Pahalılık vatandaşın belini büküyor, ürünlerde kalite düşüyor

Yunanistan’da kuzu-keçilerinin ön planda olduğu Paskalya sofrasında fiyatların tartışılması, önümüzdeki yıllarda hakim olması beklenen kilit bir konuyu güçlü bir şekilde ön plana çıkarıyor.

Zaman zaman sunulan verilerin gösterdiği gibi, vatandaşların ve özellikle en savunmasız sosyal grupların kaliteli gıdaya erişilebilirliği, halk sağlığının korunması için çok önemli bir şey.

En yoksullar temel beslenme ihtiyaçlarını daha düşük kaliteli ama artık daha ucuz olan, obezite fenomenini güçlendiren gıdalarla karşılıyor. AB ülkelerinde bu fenomen, son kullanma tarihi geçmiş ürünler içeren paketler satan dükkanların açılmasıyla zaten yaygın.

Elbette fiyatların artması ve bu eğilimin devam etmesi söz konusu olan ve hakim gibi görünen ‘fiyat-kalite’ ikilemini daha da öne çıkarıyor.

Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane’in Çarşamba günü yaptığı açıklamada, gıda enflasyonunun Avrupa’da hala yükselişte olduğunu ve şu anda fiyat artışlarının ana itici gücü olabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

‘Enflasyonist baskıların muhtemelen en güçlü olduğu gıdaya bakıyorum. Ve şimdi artmaya devam ediyorlar” dedi.
Lane, Kıbrıs’ta bir üniversite dersinde ‘Gıda enflasyonunda henüz zirvede olduğumuzu düşünmüyorum, henüz orada değil, ancak bu yıl hafifleyeceği tahmin ediliyor’ yorumunda bulundu.

Söz konusu programın uygulayıcı kuruluşu olan Foodstandard şirketinin başkanı Stelios Dris ise, özellikle tüketici bilgilendirme ve doğru tüketici davranışı konusuna odaklandı.

Dris, ‘Gıdaya olan ihtiyaç çok fazla, bu nedenle talep artıyor ve üreticiler azalıyor. Bu, hammadde fiyat tablosuyla birleştiğinde zorluklar yaratıyor. Bu büyük bir bahis. Evet bir sorun var’ dedi.

‘Tüketici tercihleri değişiyor. İyi bir ürünümüz var ama örneğin beyaz peynirde tüketicilerin imkanları sınırlı. Son zamanlarda mücadele ediyorlar ve hiçbir yere varmayan çözümlere gidiyorlar. Tüketici hem alışveriş yaptığını hem de yemek yediğini zannediyor’ diyen Dris, beyaz peynirin protein yükü en fazla olan besin olduğuna dikkat çekti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...