Yunanistan’da benzin ateş pahası - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da benzin ateş pahası

Yunanistan’da petrol fiyatları dün kaydettiği hafif kayıpların ardından bugün aşağı doğru hareket ediyor.

Fosil yakıt piyasasında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC+) günlük üretimini 2023’ün sonuna kadar daha da azaltma kararından kaynaklanan kargaşa hala durmuş değil.

Aynı zamanda, benzin fiyatlarına ilişkin tahminler, önümüzdeki dönemde fiyatların artacağı konusunda çoğu kişinin hemfikir olması nedeniyle sadece olumlu değil.

Daha şimdiden Almanya gibi bazı ülkelerde hükümetler vatandaşlarına arabalarını bırakıp toplu taşımayı kullanmaları için teşvikler sunuyor.

Yunanistan saatiyle 09:00 civarında, Brent fiyatı yüzde 0,76 kayıpla varil başına 84,34 dolar olurken, aynı zamanda ham petrol yüzde 0,82 düşerek varil başına zar zor 80 dolar kaybetti.

Bugünkü fiyat düşüşü büyük ölçüde dünkü ABD ekonomisine ilişkin hayal kırıklığı yaratan makroekonomik verilerden kaynaklanıyor.

Özellikle hizmet sektörü faaliyeti, ABD ekonomisinin yavaşladığına dair endişe verici bir işaret olarak Mart ayında yavaşladı.

Aynı zamanda, açık iş pozisyonları Şubat ayında üç yılın en düşük seviyesi olan 10 milyonun altına düştü.

OPEC+ açıklamasının ardından Pazartesi günkü ralliden sonra petrol piyasası açıkça daha yumuşak olsa da, aynı şey benzin fiyatları için geçerli değil.

Çoğu ülkede fiyatlar son zamanlarda artıyor ve yüksek enflasyonla mücadeleye odaklanan ve yeni bir zorluğun ortaya çıktığını gören hükümetler için yeni bir baş ağrısına neden oluyor.

Tipik bir örnek, seyahat maliyetinin ürkütücü bir şekilde arttığını gören hükümetinin, bir vatandaşının ayda sadece 9 evroya mal olan bir biletle toplu taşıma araçlarıyla ülke içinde dolaşmasına izin veren bir önlemi şimdiden benimsemiş olduğu Almanya.

Normalde, bu önlem üç aylık uygulamadan sonra bu ayın sonunda sona eriyor, ancak Berlin bunu üç ay daha uzatmayı düşünüyor.

Yunanistan’da, Paskalya yaklaştıkça benzin fiyatları yükseliyor ve bu da gezilere çıkmayı daha pahalı hale getiriyor.

Petrol sektörü faktörlerinin tahminlerinin yanı sıra güncel piyasa verilerinden de görüleceği üzere kurşunsuz benzin yukarı doğru hareketini sürdürecek ve sonuç olarak litresi 2 evroya ulaşack.
Kiklades adalarında (2.148), Oniki Adalarda (2.056) ve Evritanya’da (2.010) üzerinde kurşunsuz benzin satılıyor.

Bu ‘sıcak’ sınıra yakın bölgeler Kefalonya (1.994 evro/litre), Lefkada (1.972), Rethimno (1.970), Fokida (1.967), Midilli/Lesvos (1.963) ve İraklio (1.954).

Analistler, önümüzdeki dönemde benzin fiyatlarının nasıl hareket edeceği konusunda endişeli.

Petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara kadar çıkacağı tahmin ediliyor.

Kışın resmen vedalaşmasıyla birlikte, daha sıcak olan ilkbahar ve yaz aylarının Batı ülkelerine gelişi, daha fazla eğlence amaçlı seyahati beraberinde getirecek.

Price Future Group baş analisti Phil Flynn’e göre, rafinerilerin talebi karşılaması için çağrılacağı, ancak petrol arzının OPEC+ kesintilerinin insafına kalacağı çok önemli bir nokta.
‘Benzin almak daha pahalıya patlayacak’ diyor.

Price Information Service baş enerji analisti Tom Klose için bu sadece başka bir eşleşme. ‘Şu anda bu eşleşme bizi 1980’lerde bir yere götürüyor ve 2023’ün ikinci yarısında ortalama petrol fiyatı varil başına 90 doların üzerine çıkacak gibi görünüyor’ diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...