Yunanistan’a çalışmak için 168 bin gurbetçi işçi gelecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’a çalışmak için 168 bin gurbetçi işçi gelecek

Görsel arşivden kullanılmıştır

Belirlenen açık kadroların bir kısmını doldurmak üzere 2023-2024 yılları arasında Yunanistan’a diğer ülkelerden gelebilecek gurbetçi işçilerin listesi vasıfsız arazi ve inşaat işçilerinden kasap, süt üreticisi ve işçilere kadar uzanıyor.

Bu yıldan itibaren, turizm sektöründeki ihtiyaçların bir kısmını karşılamak için yabancı işçilerin ‘ithaline’ izin veriliyor, listede şefler, mutfak yardımcıları, hamallar gibi bölgelere ve uzmanlıklara göre yer alıyor.

Genel olarak, elbette, dün yayınlanan yeni bakanlık kararı ihtiyaçların sadece bir kısmını, yani yüzde 39’unu ilgilendiriyor, çünkü sunulan 379.165 boş pozisyonu doldurma talebine rağmen üçüncü ülkelerden 147.925 işçinin ithalatı nihayet onaylandı. Ek 20.000 pozisyon, Mısır ve Bangladeş ile ikili anlaşmalar kapsamında karşılanacak.

Bu nedenle, ülkemizde 2023 ve 2024 yılları için çalışmak üzere üçüncü ülke vatandaşları için azami oturma izni sayısı 167.925 olarak belirlenmiş olup, 2021-2022 yılları için belirlenen ilgili sınıra (168.632 izin) yakındır.

Yeni bakanlık kararıyla, (önceki iki yıldaki 2.811’e kıyasla) yemek ve konaklama sektörlerinde 9.261 işçi transfer edilebilecek. Tabii ki bu rakam, 80.316 işçi için sunulan tekliflerden çok daha düşük (yüzde 11,5). Buna göre, inşaat sektöründeki açık pozisyonları kapatmak üzere 10.338 işçi alımı üst sınır olarak belirlenmiş durumda.

Çalışma Bakanlığı’na göre, bir yandan Yunan işçilerinin (veya AB ülkelerinden) istihdamını etkilememek ve diğer yandan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu karar alındı.

Pozisyon dağılımında ek esneklik, birincil sektördeki uzmanlıkların gruplandırılmasıyla da sağlanıyor (arazi işçileri, hayvancılık işçileri, balık çiftliği işçileri, ormancılık işçileri, vb.), bu da bir işçinin kaldığı süre boyunca daha fazla istihdam edilebileceği anlamına gelir.

167.925 pozisyonun 20.000’inin ülkemizin Mısır ve Bangladeş ile imzaladığı ikili anlaşmalarla doldurulması bekleniyor.

Kalan 147.925 pozisyonun çoğunluğu (113.467 veya yüzde 76,7) birincil sektöre tahsis edilmiş durumda. Bunların 91.630’u 3 ila 9 ay arası mevsimlik iş, 16.572’si en az on iki aylık bağımlı iş ve 5.265’i ilgili ikili anlaşmaya istinaden ülkeye en fazla 11 ay süreyle giren Mısır kökenli balıkçılar olacak.

Üçüncü ülkelerden gelen işçiler için, Yunan-Avrupalı işçilerin çalışma ilişkilerini yöneten aynı kurumsal çerçeve geçerlidir (ücretler, asgari ücret, çalışma saatleri, sağlık ve güvenlik vb.). Ayrıca mevsimlik işçilere konaklama sağlanmalıdır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...