Meriç’ten Yunanistan’a mülteci kaçıran çete çökertildi: 9 milyon evro kazanmışlar - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Meriç’ten Yunanistan’a mülteci kaçıran çete çökertildi: 9 milyon evro kazanmışlar

Yunan Polisi, üçüncü ülkelerden Yunanistan’a ve daha sonra Avrupa ülkelerine yasadışı göçmen kaçakçılığında ve sahte seyahat belgelerinin hazırlanmasında faaliyet gösteren bir suç örgütünü tasfiye etmeye başladı.

Attiki, Selanik ve İlya’da yürütülen geniş çaplı operasyonlarda örgüt üyesi 41 kişi tutuklandı.

Suç örgütü, mesleki sertifikaların sahteciliği, yabancılarla ilgili yasaların ihlali, silah ve yasak madde, kara para aklama, Ulusal Gümrük Kanunu’nun yanı sıra sahte sertifika alma, sahte sertifika ve sahtecilik, soygun ve şantaj gibi suçlarla yargı huzuruna çıkacak.

Ayrıca 55 kişi daha dava dosyasında yer alıyor.

Soruşturma, insan ticareti yöntemine göre kişi başı 600 ila 10.000 evro arasında değişen, yasadışı bir mali çıkar elde etmek amacıyla sürekli ve yapılandırılmış bir eylemi, hiyerarşik bir yapısı ve farklı rolleri olan bir suç örgütünün oluşumunu tespit etti.

Etkilerini en üst düzeye çıkarmak için, her üye bir rol üstlendi.

Suç örgütünün üyeleri, çalışma biçimleri açısından:

  • ilgili taraflara hem ulaşım şekli hem de bir Avrupa ülkesinde varış noktası açısından çok sayıda seçenek sundular,
  • ‘HAWALA’ sistemi üzerinden para transfer edildi,
  • LOOK – ALIKE yöntemini de kullandılar, yani getirdikleri fotoğrafın tacirlerin özelliklerine benzediği seyahat belgelerinin kullanımı ve
  • insan ticaretine maruz kalan yabancılara, günlük veya aylık olarak ödenen ve kişi başı yaklaşık 150 evro tutarındaki parasal ücretler karşılığında barınma sağladılar.

Daha fazla ‘müşteri’ çekmek için, söz konusu konaklama yerleri sosyal ağdaki gruplarda – sayfalarda ilan edildi.

İlk yöntem, gidecekleri ülke-şehirlere hava uçuşları, biri Avrupa’da seçtikleri bir ülkeye, diğeri Yunanistan’daki bir şehir veya adaya olmak üzere 2 uçak bileti rezervasyonu yapmaktı.

Aynı zamanda kaçakçılığı yapılan yabancılara pasaport kontrolünde yakalanmamaları için örgüt üyelerinden talimat verilirken benzer pasaportlar temin edildi.

Hava taşımacılığı için parasal ödeme 4.000 ila 10.000 evro arasında değişiyordu ve olağan varış noktaları Sırbistan, Karadağ, Portekiz, Hollanda, Hırvatistan, Fransa, Avusturya, Bosna, İtalya, İspanya, Almanya, İsveç, Macaristan ve Bulgaristan’dı.

Örgüt üyelerinin kullandığı ikinci yol, göçmenleri yaya ya da araçla Türkiye üzerinden Yunanistan topraklarına sokmaktı.

Başlangıçta gruplar halinde örgütlendikten sonra Türkiye sınırını yaya olarak Meriç bölgesine geçerek Yunanistan topraklarına girecekler, daha sonra kamyonlara/otobüslere bindirilerek Selanik veya Atina’ya götürülecekler ve burada kısa bir süre örgüt üyelerinin ‘misafir’ dairelerinde kalacaklardı.

Kaldıkları süre boyunca ya Yunanistan’da kalmaları için sahte bir tasdik belgesi ile hazırlandılar ya da AB ülkelerine yasa dışı bir şekilde nakledilmeleri süreci başlatıldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...