Tüketici derneklerinin Elektrik Kurumu DEİ’ye açtıkları davalar reddedildi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tüketici derneklerinin Elektrik Kurumu DEİ’ye açtıkları davalar reddedildi

Yunanistan’da tüketici dernekleri, barolar, meslek federasyonları, dernekler ve tüketiciler tarafından Kamusal Elektrik Kurumu DEİ’ye açılan davalar, Çok Üyeli Asliye Mahkemesi tarafından reddedildi.

Davacılar, Çevre ve Enerji Bakanlığı’nın yaptığı değişiklikle 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olmayacak olan elektrik tarifelerindeki düzenleme maddesinin iptalini talep ediyorlardı.

Mahkeme kararında, ‘Bu maddeler, menfaatin değişken miktarda olması durumunda fiyat ayarlamasına ilişkin her madde gibi, suiistimal denetimine tabi tutulmaz, yalnızca şeffaflık denetimine tabi tutulur’ dedi.

‘Enerji Düzenleme Kurumu’nun (RAE) denetim yetkisi çerçevesinde, maddenin uygulanmasını tavsiye etmeye karar verdiği’ vurgulanmakta.

Kararda ‘Yeniden ayarlama maddesinin mekanizmasının aktivasyonu, X değişken miktarının değerleri tahmin edilmesi zor seviyelere hareket ettiğinde istisnai bir durum olarak ortaya çıkacaktır’ denilirken, ‘DEİ tamamen kendi takdirine bağlı olarak, Sözleşme’nin geçerlilik süresi boyunca herhangi bir zamanda, koşulları ve tarifeyi değiştirebilir, ancak tüketicinin sözleşmeyi feshetme hakkı saklıdır’ diye ekleniyor.

Elektrikle ilgili Avrupa Birliği direktifleri ve düzenlemelerine atıfta bulunan mahkeme, elektrik piyasasının kademeli olarak serbestleştirilmesi için ülkemizin Topluluk hukukuna uyumlaştırılmasına, aynı zamanda DEİ’nin işleyişini ve faaliyetlerini tarihsel olarak yöneten yasal çerçeveye de işaret ediyor.

‘Elektrik piyasası artık bir borsa ürününe indirgenmiştir ve Helen Enerji Borsası tarafından şekillendirilmektedir. Düzenleme sadece mantıksız değil, aynı zamanda elektrik arzının maliyet odaklılık ilkesini karşılayacak şekilde fiyatlandırılması için elektrik piyasasında ticari olarak kabul edilebilir bir uygulama teşkil ediyor’ deniyor.

Kararın gerekçesine göre ‘Ayarlama hükümleri, bir yandan fiyatın belirlenmesini etkilerken, diğer yandan değişken tarife anlaşmalarında tamamen beklenmiyor. Sabit fiyattan değil, değişken tarifeden enerji tedarik sözleşmesi yapmayı seçen tüketici, değişikliğin bir sözleşme maddesine, yani düzeltme maddesine göre yapıldığını elbette bilir. Bu nedenle, söz konusu klozlar, her türlü menfaatin değişken miktarda olması durumunda fiyat ayarlamasına yönelik herhangi bir kloz gibi, suiistimal kontrolüne tabi tutulmaz, sadece şeffaflık kontrolüne tabi tutulur’.

Kararda, DEİ’nin, 11 Mart 2021’den itibaren başvurma niyetini tüketici kamuoyuna bildirdikten sonra, RAE’nin önerisi üzerine yeniden düzenleme maddesini 5 Ağustos 2021’den itibaren etkinleştirmeye devam ettiği belirtiliyor.

‘Düzenleme eklendiğinde, tüketici, bilinçli bir işlem kararı vermek için gereken tüm maddi bilgilere sahipti, RAE kararının işlevsel kısmına göre, bu maddenin uygulanması tedarikçilerin olası takdirine bırakılmıştır ve diğer eşdeğer önlemleri alma olasılıkları kabul edilmektedir. Bu nedenle, her tedarikçi olası risklere göre kendi düzeltme klozunu belirleyebilir. RAE proaktif davrandı ve tedarikçilere tavsiye şeklinde önlemler aldı’ deniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...