Yunanistan’da koalisyon hükümeti olup olmayacağına halk karar verecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da koalisyon hükümeti olup olmayacağına halk karar verecek

Yunanistan’da ‘tek başına iktidarın sonu’ yaklaşırken, seçim sonrası gelişmelerle ilgili tartışma başlamış durumda.

Dün, Kiryakos Miçotakis ve Aleksis Çipras, seçim sonrası gelişmeleri ‘sınırlandırmaya’ çalışırken, Nikos Andrulakis koalisyon hükümetinden yana olduğunu, ancak en büyük iki partinin başkanlarından hiçbirinin başbakan olmayacağı bir koalisyondan yana olduğunu vurguladı.

Miçotakis Fthiotida’dan yaptığı açıklamalarla, son televizyon röportajında ‘tabii ki karara saygı duyacağım ve saygı duyacağız’ diyerek bu olasılığı açık bırakmasına rağmen, işbirliği hükümetlerini onaylamadığını bir kez daha dile getirdi.

‘Bugün tek başına iktidar bir parti çıkarı değildir. Bunu ulusal bir gereklilik olarak görüyorum’ diyen Başbakan ‘Aynı zamanda, tek başına iktifar ferahlık demektir’ dedi.

Miçotakis, ‘Ülkemizde parlamento çoğunluğuna sahip, tek partiden oluşan ama tek renkli olmayan istikrarlı hükümetlerin -bunu vurguluyorum- en uygun, en çok denenmiş hükümetler olduğuna kesinlikle inanıyorum’ derken, aynı zamanda SYRIZA’yı ‘kaosa ve istikrarsızlığa hizmet etmek için basit orantılılık ilkesini geride bıraktığını’ söyleyerek suçladı ve ‘Yunanlıların hem hafızası hem de bilgisi var. Yunanlılar yönetememe bombasını ve yeni bir siyasi anomaliyi iptal edecekler” dedi.

Öte yandan SYRIZA lideri Aleksis Çipras, Başbakan’ın iddiasına istikrar argümanıyla karşı çıktı. ENA Enstitüsü konferansında yaptığı konuşmada, Çipras, Miçotakis’in planının neden istikrarsızlığa yol açtığını analiz etti.

Anamuhalefet lideri, ‘Kiryakos Miçotakis’in Yeni Demokrasisi çekirdeğinde olan bir işbirliği hükümeti, uzun süre dayanacak sürdürülebilir bir hükümet olamaz ve bunun nedeni, sürdürülebilir uzun vadeli bir hükümetin programatik anlaşmalara sahip olması temel koşuludur. Neoliberal konseptin çekirdeğini oluşturan bir parti, bu neoliberal politikalar başarısız olduğunda, ilerici olarak adlandırılmak isteyen partilerle hangi programatik anlaşmayı yapabilir?’ ifadelerini kullandı.

Çipras, SYRIZA’nın önceliğinin ‘temelde SYRIZA ile programatik işbirliğine dayalı ilerici bir hükümet’ olduğunu ve ‘istikrarı sağlayacak 4 yıllık bir hükümet olacağını’ vurguladı.

Çipras’ın bu sözleri, hem kendisini ilerici olarak tanımlayan partilere, hem de Nikos Androulakis’in PASOK’una net mesajlar verdi.

İlerici alana daha geniş bir şekilde hitap eden SYRIZA’nın başkanı, ‘seçim öncesi dönem ile seçim sonrası dönem arasında çok önemli bir olay var, o da halkın kararı. Bırakalım kendini ifade etsin’ dedi.

Nikos Andrulakis ise Sparti’deki son konuşmasında, PASOK’un alacağı yüzdeler izin verirse seçim sonrası bir rol oynamaya çalışacağına işaret etti. ‘İktidar için bir savaş vermiyoruz. Koalisyon hükümetleri hakkında söylediklerim, herhangi bir güç pozisyonu almak için acelem olduğu için değil. Ne de olsa bunu siyasi kariyerimde kanıtladım. Bunu yapıyorum çünkü kurumlara, vatandaşa ve kamu çıkarına saygının üstün geldiği diğer Avrupa ülkelerinde neler olduğunu görüyorum’ ifadelerini kullandı.

Kimin başbakan olacağı konusunda da şunları kaydetti: ‘Başbakan adayının adını söylesek halk kararını hiçe saymış oluruz. Nasıl ki hükümet programı programatik yakınlaşmaların ürünüyse, kritik bakanlıklardaki kişiler ve tabii ki başbakan da bu programı dile getirmelidir’.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...