Yunanistan zehirli hava nedeniyle mahkum oldu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan zehirli hava nedeniyle mahkum oldu

Avrupa Adalet Divanı, Yunanistan’ı çevresel performansıyla ilgili bir konuda mahkum etti.

Söz konusu mahkumiyet, Selanik’teki hava kirliliği ve özellikle de ülkenin son on yılda başa çıkamadığı çok yüksek ince partikül değerleriyle ilgili.

Avrupa Komisyonu’nun ülkemizdeki 10 (AS10) çapındaki asılı mikropartiküller değerleri üzerindeki kontrolleri 2005 yılında başlamıştı.

Komisyon, sınır değerlerin aşımlarının önemli sayıda gün boyunca ölçüldüğü için birçok yerleşim yerinde sorun olduğunu tespit etti.

Komite, 2009 yılında ülkeye bir uyarı mektubu ve 2013 yılında ek bir uyarı mektubu göndererek, sınır değerlerin sürekli ihlaline ek olarak, Yunanistan’ın iki şehirde (Atina ve Selanik) aşım süresini mümkün olduğunca kısa tutmak için uygun önlemleri almadığını ileri sürdü.

Son olarak mikropartikül fiyatlarındaki sistematik aşırılıklar ağırlıklı olarak Selanik’te devam etti ve bu nedenle 2021’de Yunanistan, Avrupa Mahkemesi’ne sevk edildi.

En nihayetinde Yunanistan’ın konuyla ilgili ilk mahkumiyeti dün açıklandı.

Aslında, Yunan makamlarının, kirliliğin büyük bir kısmının Sahra’dan gelen tozun taşınmasından kaynaklandığı iddiası, ‘doğal kaynakların (örneğin Sahra tozu) katkısını ortadan kaldırdıktan sonra bile fazlalıklar Selanik’te kaldığı için’ reddedildi.

Asılı ince parçacıkların ana kaynağı, fosil yakıtların ve biyokütlenin yakılması, endüstriyel faaliyetler ve araç trafiği. Mikropartiküllerin artan değerleri akciğerleri ve kan dolaşımını etkiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...