Güneş enerjisi panelli su ısıtıcıları için Nisan’da yüzde 75’e varan finansman desteği geliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Güneş enerjisi panelli su ısıtıcıları için Nisan’da yüzde 75’e varan finansman desteği geliyor

Yunanistan’da Çevre ve Enerji Bakanlığı’nın yeni programı ‘Çatıda Fotovoltaik’ için başvur Nisan ayında başlıyor.

Programın yararlanıcıları, bir depolama sistemi (pil) ile birlikte kendi küçük fotovoltaik sistemlerini kurabilecek olan aileler ve çiftçiler.

Programın toplam bütçesi 200 milyon evro ve fotovoltaik sistemin desteği aileler için yüzde 75’e ve çiftçiler için yüzde 60’a ulaşmaktadır.

Pilli fotovoltaik sistemin toplam destek primi aileler için 16 bin evroya, çiftçiler içinse 10 bin evroya kadar çıkabiliyor.

Programdan yararlananlar elektrik faturalarında yılda 3 bin evroya varan tasarruf görebilecekler.

Onlar için özel olarak tahsis edilen 35 milyon evro ile savunmasız haneler için özel bir özen gösterilirken, engelliler (AmeA), bekar ebeveynler ve çok çocuklu aileler için yüzde 10’luk özel bir ikramiye öngörülüyor.

Program rehberi, 23 Mart Perşembe günü https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/ sitesinde önceden yayınlandı.

Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas programla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yeni ‘Çatıda Fotovoltaik’ programı ile binlerce hane ve çiftçi, kendi yeşil enerjilerini üretip depolayarak enerjiden bağımsız hale gelebilecek. Bunu yaparak elektrik faturalarını azaltacak ve sera gazı emisyonlarını sınırlayacaklar.

Özellikle çiftçilere verilen destek primleriyle, çiftçilerimizin kalkınma açısından ekinlerinde ve tarlalarında kalabilmeleri için birincil sektörün rekabet gücünü, Yunanistan taşrasını uygulamalı olarak destekliyoruz.

Hükümet için enerji demokrasisi soyut bir kavram değildir. Vatandaşların yeşil geçişe sosyal olarak adil erişimini sağlayarak karşılanmakta olan bir ihtiyaçtır. Tüm vatandaşlar için uygun fiyatlı, güvenli ve sürdürülebilir enerjiyi garanti ediyoruz.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et