Dünyanın en mutlu ülkeleri hangileri? Yunanistan kaçıncı sırada? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın en mutlu ülkeleri hangileri? Yunanistan kaçıncı sırada?

İyimser olmak için neden var – en azından birkaç gün önce yayınlanan en son küresel mutluluk araştırması ve en son Dünya Mutluluk Raporu bunu gösteriyor.

Örneğin, hayırseverlik ve dayanışma ruh halinin indeksi, pandemi öncesi seviyelerden yaklaşık yüzde 25 daha yüksek.

Dünya Mutluluk Raporu’nun yazarlarından biri olan John Helliwell, ‘Başkalarına karşı nezaket, özellikle 2021’de hızla artan yabancılara yardım etme, 2022’de yüksek kaldı’ diyor.

Bir diğer dikkat çekici şey ise, küresel mutluluğun koronavirüs pandemisiyle geçen 3 yılda darbe almamış olması.

Rapora göre, 2020’den 2022’ye kadar yaşama sevincinin değerlendirilmesi, küresel ortalamaların pandemiden önceki üç yılınkilerle uyumlu olmasıyla ‘dikkat çekici ölçüde dirençli’ kaldı.

Helliwell, raporla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Bu zor zamanlarda bile, olumlu duyguların sayısı olumsuz olanlardan iki kat fazla oldu ve sosyal dayanışma duyguları, yalnızlık gibi bir performans sergiledi’ diyor.

Rapor (Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın bir yayını) 150’den fazla ülkedeki insanlardan veri topluyor.

Ülkeler, son 3 yılda, bu durumda 2020’den 2022’ye kadar olan ortalama yaşam kalitesi derecelendirmelerine göre mutluluk endeksinde sıralanıyor.

Rapor, BM’nin Uluslararası Mutluluk Günü olarak belirlediği 20 Mart Pazartesi günü yayınlandı.

Sonuçlar muhtemelen şaşırtıcı değil çünkü üst üste 6. kez Finlandiya birinciliği alırken, ilk 10’da diğer İskandinav ülkeleri İsveç, İzlanda, Norveç ve Danimarka’yı da buluyoruz.

Ülke sıralamaları, altı temel faktör kullanılarak Gallup World Poll gibi kaynaklardan elde edilen verilere dayanmaktadır: sosyal destek, gelir, sağlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluğun olmaması.

Yunanistan, anketin 2019-2021 dönemini kapsadığı geçen yıl olduğu gibi 58. sırada yer alıyor.

İskandinav ülkelerine ek olarak, ilk ona İsrail (geçen yıl 9. sıradan 4.), Hollanda (5.), İsviçre (8.), Lüksemburg (9.) ve Yeni Zelanda (10.) katıldı.

İlk 20 genellikle her yıl aynı ülkelerden oluşurken, bu yıl ilk 20’ye yeni bir giriş var: Litvanya. Baltık ülkesi son 6 yılda hızlı bir şekilde masada tırmanıyor. 2017’de 52. sıradan bu yıl 20. sıraya yükseldi. Aynı durum diğer iki Baltık ülkesi olan Estonya (31.) ve Letonya (41.) için de geçerli.

Heliwell, ‘Aslında Orta ve Doğu Avrupa’nın geri kalanında gördüğümüz şey bu’ diyor. ‘Bu bölgedeki ülkeler muhtemelen 1990’ların başındaki değişiklikleri normalleştirdiler ve yeni kimlikleriyle kendilerini güçlü hissediyorlar’ diye ekliyor.

Listenin son sırasında, 137. sırada Afganistan, sondan bir önceki sırada ise Lübnan yer alıyor.

2023’ün en mutlu 20 ülkesi:

Finlandiya
Danimarka
İzlanda
İsrail
Hollanda
İsveç
Norveç
İsviçre
Lüksemburg
Yeni Zelanda
Avusturya
Avustralya
Kanada
İrlanda
Amerika Birleşik Devletleri
Almanya
Belçika
Çek Cumhuriyeti
Birleşik Krallık
Litvanya.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...