Yunanistan sivrisinek alarmına geçti: 3 tehlikeli ve bulaşıcı virüs riski var - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan sivrisinek alarmına geçti: 3 tehlikeli ve bulaşıcı virüs riski var

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, 8 Şubat Çarşamba günü tüm yetkili servislere (eyaletler, belediyeler vb.) sivrisineklerle mücadele için devlet mekanizmasının acilen örgütlenmesine ilişkin bir genelge gönderdi.

İlaçlar larvaları hedef aldığı için sivrisinek ilaçlamalarının en geç Nisan ayına kadar (hava şartlarına bağlı olarak) yapılması gerektiği hatırlatılmakta.

Sağlık Bakanlığı’nın amacı, ısırıkları Dang Humması, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan sivrisineklerin önlenmesi.

Sağlık Bakanlığı’nda alarma neden olan, ilkin ülkemizde geçen yıl artan Batı Nil Virüsü vakaları ve ikinci olarak sivrisinek kaynaklı diğer virüslerin (Zika, Chikungunya, Dang) bulaşma riski.

Bunun nedeni, kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) ve Mısır sivrisineği Aedes Aegypti gibi istilacı türlerin geçen yıl Fransa’da 40 vakaya neden olması ve Aedes Aegypti’nin Kıbrıs’ta da tespit edilmiş olması.

Kıbrıs Sağlık Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, vatandaşlara Larnaka ve Limasol’da sivrisineklerle mücadele eylemlerinin, özellikle şu anda daha elverişli hale gelen hava koşulları nedeniyle yoğunlaştığını bildirdi.

Mısır sivrisineği (ya da sarıhumma sivrisineği) daha önce birçok Avrupa ülkesi ve Akdeniz’de bulunurken son yıllarda Gürcistan ile Türkiye arasındaki bölgede, Madeira Adaları (Portekiz) ve Kanarya Adaları’nda (İspanya) yeniden ortaya çıkmıştı.

Aedes Aegypti sivrisineği ülkemizde en son 60’lı yılların sonlarında görülmüştü.

Bu nedenle, Dang, Zika ve Chikungunya’yı insanlara bulaştırabilen Aedes Aegypti türünün bulaşma riski, bu sivrisinek cinsinin de gözetim ve kontrolüne yönelik tedbirlerin özellikle dikkatle alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Genelgede Aedes Aegypti sivrisineği için potansiyel geçit olan alanlarda gelişmiş gözetim gerektiğinin altı çiziliyor.

Sivrisinekler günlerce uçak ve gemilerin içinde kaldıkları için ülkeden ülkeye kolayca taşınabiliyorlar.

Aedes Aegypti, bacaklarda beyaz çizgiler ve göğüste lir benzeri bir işaret ile ayırt ediliyor.

Chikungunya hastalığı nedir?

Ulusal Kamu Sağlı Kurumu’na (EODY) göre, Chikungunya hastalığı, enfekte olan kişilerin yüzde 3 ila yüzde 28’inde semptomlara neden olabilir.

Ani başlayan ateş, eklem ağrıları ve kızarıklık en sık görülen semptomlar iken bazılarında üşüme, miyalji, baş ağrısı, bulantı, kusma, fotofobi, yorgunluk, konjonktivit görülür.

Çoğu hasta tamamen iyileşir ve akut semptomlar genellikle 7-10 gün içinde düzelir.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, hastalarda eklem semptomları (örneğin, poliartralji, poliartrit, tendinit) tekrarlayabilir.

Ayrıca, bazı hastalarda Raynaud sendromu gibi geçici periferik vasküler bozukluklar gelişebilir ve yorgunluk ve depresyon görülebilir.

Yaşlılarda artralji, kronik romatoid artrit sendromuna dönüşebilir.

Meningoensefalit, özellikle yenidoğanları etkileyen ciddi bir komplikasyondur.

Hastalığı önleyecek bir aşı veya ilaç yoktur.

Dang nedir?

Enfeksiyon çoğu durumda ciddi değildir, ancak hamilelik sırasında fetüste doğum kusurları (mikrosefali) ile ilişkili olabileceğine dair kanıtlar vardır.

Zika nedir?

Zika virüsü, dang hummasına neden olan virüse benzer ve dang humması gibi, enfekte bir sivrisineğin ısırmasıyla yayılır.

Hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, döküntü, konjunktivit, miyaljiler ve artraljiler bulunur. Hastalığın kuluçka süresi 2 ila 7 gün arasında değişmektedir. Hastalık genellikle hafiftir ve 4-7 gün sürer.

Hamilelik sırasında enfeksiyon, fetüslerde mikrosefali vakaları ile ilişkilidir.

Aedes sivrisineklerinin endemik olduğu bölgelerden dönen yolculara, üç hafta boyunca böcek kovucu kullanmaları tavsiye edilir.

Hastalığı önleyecek bir aşı veya ilaç yoktur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...