Tüketicinin sepeti küçüldü, süpermarketlerin cirosu arttı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tüketicinin sepeti küçüldü, süpermarketlerin cirosu arttı

Yunanistan’da tüketicilerin sepetlerindeki ürün miktarlarını azalttıkları yılın ilk ayında, enflasyon, süpermarketlerdeki ciroyu artırdı.

Araştırma firması IRI’nin verilerine göre, hızlı tüketim malları cirosu 2022 yılı Ocak ayına göre yüzde 6,9 arttı. Bu artış talep artışından değil, yaklaşık yüzde 10’a varan fiyat artışlarından kaynaklanıyor.

Ocak 2023’teki satışlar, Ocak 2022’deki 610 milyon evroya karşılık 652 milyon evroyu buldu.

Aynı dönemde satışların değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarken, satış hacminde yüzde 2,5 oranında düşüş kaydedildi.

‘Private Label’ (PL) ürünler dinamik seyrini sürdürdü. Ocak ayında PL’nin payı yüzde 17,7 oldu ve bu özel kategori yüzde 21,3 ile ‘yükselmekte’. PL ürün kategorisinin 2022 yılını yüzde 16,4’lük büyüme oranı ile kapatması dikkat çekmişti.

Buna paralel olarak, tüm gıdalarda yüzde 24,1, kişisel hijyen ve güzellik ürünlerinde yüzde 29,1 ve deterjan/temizleyicilerde yüzde 22,3 oranında promosyon artışı sağlanmıştır.

Süpermarketlerin (Lidl hariç) üç en büyüğüne ilişkin olarak, IRI verileri, Ocak ayında ambalajlı gıda satış değerinin yüzde 5,7, kişisel hijyen ve güzellik ürünlerinin yüzde 12,3 ve deterjan/temizleyici ürünlerinin yüzde 11,9 arttığını gösteriyor. Bununla birlikte, ambalajlı gıda satış hacmi yüzde 2,9, kişisel bakım ve güzellik ürünleri yüzde 1,2 ve deterjan/temizleyici satış hacmi yüzde 2,3 azaldı.

11 ana ürün kategorisinde ise alkolsüz içecekler (yüzde 2,4), alkollü içecekler (yüzde 1,9), kişisel bakım ve güzellik ürünleri (yüzde 1,2) ve kişisel hijyen ürünlerinde (yüzde 1,3) satış hacmi büyüdü.

Buna karşılık, ambalajlı gıdalarda (yüzde 3,2), atıştırmalıklarda (yüzde 0,3), süt ürünlerinde (yüzde 6,7), dondurulmuş gıdalarda (yüzde 8,2), ev temizlik/deterjanlarında (yüzde 1,3) ve diğer ev eşyalarında (yüzde 3,2) satış hacminde düşüş kaydedildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...