Sürücü ehliyetinde yaş sınırı değişiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sürücü ehliyetinde yaş sınırı değişiyor

Avrupa Birliği yollarını daha güvenli hale getirmeye kararlı olan Avrupa Komisyonu, sürücü ehliyetlerinde büyük değişiklikler önerdi.

Komisyonun 1 Mart 2023’te sunduğu önerisi kabul edilirse, özellikle ileri yaşlardaki sürücüler için Avrupa Birliği’nin tüm ülkelerinde sürücü ehliyetinin yenilenmesi için düzenli tıbbi muayenelerden geçmek zorunlu olacak.

AB, kendi topraklarındaki trafik kazalarının sayısını azaltmak istiyor ve bu bağlamda, 70 yaşını doldurmuş sürücülerin, sürücülük ehliyetlerini yenilemek için her beş yılda bir (veya daha az) gerekli tıbbi muayenelerden geçmesini planlıyor.

Komisyon, gerekli tıbbi testlerin yanı sıra yaşlı (70 yaş üstü) sürücülerin, hem bilgi hem de becerilerini tazelemek için yeniden direksiyon derslerine katılmalarını önermekte.

Komisyonun 132 sayfalık tekliflerinde belirtildiği gibi, bu önlemler bazı ülkelerde geçerli olabilir, ki bunların arasında, daha katı bir düzenleyici çerçeve getiren ülkemiz de var.

Özellikle Yunanistan yasalarına göre 65 yaşına geldikten sonra, ister amatör ister profesyonel ehliyetten bahsedelim, herkes için ehliyet yenilemesi her üç yılda bir yapılıyor.

Ayrıca 65 yaşından sonra sürücülerin tekrar tıbbi muayeneden (patolog ve göz doktoru) geçmesi gerekmektedir.

Ayrıca 80 yaşını dolduran sürücünün ehliyetini iki yılda bir yenilemesi gerekirken, şu uzman doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekmektedir: Patolog, Göz Hastalıkları Uzmanı, Kulak Burun Boğaz Uzmanı ve Nörolog veya Psikiyatrist.

Buna karşılık, Almanya da dahil olmak üzere, amatör sürücü belgesinin son kullanma tarihinin olmadığı, yani alındıktan sonra ömür boyu geçerli olduğu ve sürücülerin herhangi bir teste tabi tutulmasının gerekmediği ülkeler de var.

Komisyon’un önerilerinin, 2050 yılına kadar AB yollarında trafik kazalarından kaynaklanan sıfır ciddi yaralanmayı hedefleyen ‘Vision Zero’ stratejik hedefine hizmet ettiği kaydedildi.

Komisyon, son 20 yılda AB’de yol güvenliğinin önemli ölçüde iyileştiğini belirtmekte.

2001 ile 2021 arasında karayolu ölümleri yüzde 61,5 oranında düşerek 51.400’den 19.800’e geriledi, ancak AB’nin iddialı hedefine ulaşmak için daha da sert politikalar gerekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...