Yunanistan’da pahalılık vatandaşın belini bükmeye devam ediyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da pahalılık vatandaşın belini bükmeye devam ediyor

Eurostat tarafından birkaç gün önce yayınlanan ön verilere göre, Yunanistan’da enflasyon bir önceki aydaki yüzde 7,3’ten Şubat ayında yüzde 6,5’e ulaştı.

Ancak bu fiyat son 12 ayın en düşük seviyesi olmasına rağmen, fiyatların seyri hakkındaki endişe sürüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) küresel fiyat endeksine göre uluslararası gıda fiyatlarının Şubat ayında üst üste on birinci aydır düşmesine rağmen, özellikle gıdada ‘tepkiler’ güçlü.

Özellikle, FAO’nun temel gıda maddelerinin fiyatlarını takip eden dünya fiyat endeksi Ocak ayındaki 130,6’dan geçen ay ortalama 129,8’e geriledi. Bu, Eylül 2021’den bu yana en düşük oran.

FAO, gıda endeksindeki ‘marjinal düşüşün’, tahıl ve et için düşük endekslerle birlikte bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki önemli düşüşlerden kaynaklandığını söylüyor.

Bununla birlikte, fiyatların hemen düşecek gibi görünmediği yüksek seviyeleri ‘güvence altına alması’ ile raflarda kaydedilen tablo farklı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) yönetiminin, ürün fiyatlarındaki olası artışı yakından izlediğine dair anlamlı uyarılarda bulunan ve devam eden faiz artırımlarına yönelik ‘dolaylı bir tehdit’ ifade eden raporu tesadüf değil. Esasen AMB, Avrupalı şirketlerin kar marjlarını artırmak için yüksek enflasyondan yararlandıklarını ‘görüyor’.

Evro Bölgesi’nde gıda fiyatlarının Ocak ayındaki yüzde 14,1’den yüzde 15’lik artışla Şubat ayında güçlü bir artış gösterdiği, buna karşılık enerji fiyatlarının Ocak ayındaki yüzde 18,9’dan yüzde 13,7’ye gerilediği kaydedildi.

Hizmetler grubunda Ocak ayındaki yıllık yüzde 4,4’lük artışa göre yüzde 4,8, enerji dışı sanayi malları grubunda ise Ocak ayındaki yüzde 6,7’lik yıllık artışa göre yüzde 6,8’lik oranlarla artış kaydedildi.

Bir başka endişe kaynağı da, Evro Bölgesi’ndeki çekirdek enflasyonun Ocak 2023’teki yüzde 5,3’ten ve Aralık 2022’deki yüzde 5’ten Şubat 2023’te yüzde 5,6’ya ulaşması.

Almanya’da Eurostat verilerine göre gıda fiyatlarının Ocak ayındaki yüzde 20,2’den Şubat ayında yüzde 21,8’e yükselmesi yine karakteristik.

Aksine, Yunanistan için tablo biraz daha iyiydi, endeks yüzde 12,8’den yüzde 12,3’e ufak bir düşüş gösterdi, ancak genel endeksin iki katı artış oranıyla.

Diğer bir deyişle, gıda fiyatları enflasyonu çift haneli oranlarda ‘güçlü’ hareket ederek hane halkını umutsuzluğa sürüklemekte.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...