Yunanistan’da 43 insanın ölümüne neden olan tren faciası neden oldu? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da 43 insanın ölümüne neden olan tren faciası neden oldu?

Yunanistan‘ın Tempi bölgesinde 40 insanın hayatına mal olan tren kazası, Yunan Demiryolları Federasyonu (POS) başkanı İoannis Diças tarafından ‘Yunanistan’da meydana gelen en büyük demiryolu kazası’ olarak nitelendirildi.

Diças, 25 yıldır rapor edilen ancak kimsenin dinlemediği patolojilerle (eksiklikler, arızalar) birleşen bir insan hatası olduğunu sözlerine ekledi.

Bu, mantığın sınırlarını aşan olay için ‘düşünülemez’ tanımını kullanan tren makinistleri veya daha doğrusu Yunanistan Makinist Personeli Birliği (PEPE) başkanı Kostas Genidunias tarafından da kabul edildi.

Tempi’de, yüksek hızlarda aynı hat üzerinde zıt yönlerde hareket eden iki tren kafa kafaya çarpıştı. Şehirlerarası tren Atina’dan Selanik’e gidiyordu ve daha önce hareket eden bir ticari tren karşıdan geliyordu.

İkisi de aynı hattaydı.

Bu nasıl olabilir?

Bay Ditsas, tren makinistinin istasyon şefinden nereye gideceğine dair emir aldığını açıkladı.

Bu, Sayın Genidunias tarafından da belirtildi.

Bu ne demek?

Yunanistan’da istasyon şefleri parasını ödediğimiz ama çalışmayan elektronik sistemlerin işlerini yapıyor. Trenler, yöneticinin verdiği bir emirle hatta girer. ‘Ancak hiçbir elektronik sistem çalışmıyor, hattın en büyük bölümünde her şey manuel olarak yapılıyor’ diyor Genidunias.

‘Alt yapı OSE’ye ait. İstasyon şefinden istasyon şefine aktarılan emirleri veren o. OSE emirleri verir ve bize söyledikleri yere gideriz.’

Bu pratik olarak ne anlama geliyor?

Her istasyonda görevli istasyon şefi, bir trenin A istasyonundan ayrılıp B istasyonuna gitmesi için komut veriyorr. B istasyonunda görevli istasyon şefi treni görünce A’ya geldiğini haber veriyor. Bu, son varış noktasına kadar tekrarlanıyor. Atina’dan Selanik’e 15 sefer yapılıyor.

‘İletişim, her yerde ‘yakalanmayan’ telsizler aracılığıyla gerçekleşir. İstasyonların yakınında sorun yok ama ‘kör’ noktalar da var’ diyor Genidunias.

Ve anlaşma nasıl yapılır?

‘İstasyon şeflerinden aldığımız emirlerle. Biz onların üzerinde duruyoruz’

Yani olan şey, güvenlik sistemlerinin çalışmadığı gerçeğiyle birleşen insan hatası. ‘Çalışıyor olsalardı, olan bu düşünülemez olay önlenmiş olurdu’, diye vurguluyor Genidunias.

Diças ise, ‘İki tren aynı hatta girmez. Güvenlik sistemleri var ama çalışmıyor. Bazıları 2000’de kuruldu. Ama düşüşteler’ diye ekliyor.

Fakat sistemler neden çalışmıyor?

Genidunias, ‘Yetkililere sorun, neden bize cevap vermiyorlar? İşe yaramıyor, nasıl düzeltecekler, sonra bozuk diyorlar, bir müteahhitle sözleşme yapacaklar, sonra başka bir müteahhitle sözleşme yapacaklar vs.’ diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...