Ünlü sismolog uyardı: Yunanistan’da da şiddetli deprem olabilir - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ünlü sismolog uyardı: Yunanistan’da da şiddetli deprem olabilir

Yunanistan’da sismologlar, fayın merkez üssünden güneye kaymasıyla ilgili endişeli.

Sismolog Gerasimos Papadopulos, sismologların Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen ölümcül depreme neden olan fayın merkez üssünden güneye kaymasıyla ilgili endişelerine değinirken, Yunanistan’da da şiddetli deprem uyarısında bulundu.

Gerasimos Papadopulos ‘Gerçek şu ki, Doğu Akdeniz’in bu bölgesi, Türkiye-Suriye, çok büyük üç fayın varlığıyla karakterize ediliyor. Ve çok büyük derken her biri yüzlerce kilometre uzunluğunda, örneğin birkaç hafta önce iki çok büyük deprem ve ardından gelen ufak değremlerle harekete geçen Doğu Anadolu fayı gibi’ dedi.

Türkiye kırsalında 300 kilometrelik bir alanda sismik dizilimi inceleyerek, artçı sarsıntıların Antakya bölgesine çok yakın olan bu üç büyük fayın birleştiği bu üçlü kavşağa ulaştığına dikkat çekti.

Depremlerin güneye, Kıbrıs’a doğru kayma riski olup olmadığı sorusuna yanıt veren Papadopulos, büyük depremden en çok etkilenebilecek bölgelerin Türkiye ve Suriye’nin en yakın bölgeleri olduğunu vurguladı.

‘Türkiye-Suriye sınırındaki yarığın sonunda, ancak Kıbrıs’a da çok yakın bir noktada, Antakya’nın güneyindeki bölgede 6.4 büyüklüğünde, yıkımı tamamlayan çok şiddetli bir deprem oldu. Bu normal ve beklenen sınırların dışına çıkan bir şey değil. Aksine beklentiler dahilindeydi’ dedi.

Hatta aktifleşen fayın çok büyük bir uzunluğa sahip olduğunu ve bu fayın tamamı boyunca deprem sonrası aktivite beklemenin çok makul olduğunu da sözlerine ekledi. ‘Ancak diğer iki fayın Doğu Anadolu fayı ile tam da burada birleştiği yer burasıdır. Biri, güneye Suriye, Lübnan ve İsrail üzerinden Akabe Körfezi’ne kadar uzanan Ölü Deniz Yarığı’ ifadelerini kullandı.

Diğer tarafta ise kendisinin de belirttiği gibi bir diğer önemli fay sistemi olan Kıbrıs sismik yayının kuzeydoğu ucu gelmekte.

‘Şu ana kadarki iz, Richter ölçeğindeki 5, 5.5 ve 6 büyüklüklerinin bilim kurgu alanında olmadığını gösteriyor. Beklenen sınırlar içindedir. İki nedenden dolayı çok dikkat gerektirir: Birincisi, sismik aktivite biraz daha güneye veya biraz daha güneybatıya, yani şimdiye kadar tezahür etmediği bölgelere göç edebilir’ diye ekledi sismolog.

Türkiye’nin saydığı yeni can kayıplarından bahsederken, binaların önceki çok güçlü depremlerden dolayı gerildiğini, bu nedenle çok savunmasız olduklarını ve çok daha kolay yıkıldıklarını belirtti.

‘Birkaç gün önce görülen şey, görece küçük ila orta şiddette, 3.5-4 Richter olan epeyce deprem yaşadığımız gerçeğiydi, ancak bu birkaç gün sürdü. Sismik aktivite hala azaldı, ancak bu çok defa oluyor’ dedi.

Gerasimos Papadopulos, Türkiye’deki deprem dizilimi konusundaki tutumunu sonlandırırken, ‘doğanın kendi kanunları vardır. Er ya da geç Yunanistan’da tekrar 6’larda bir deprem yapacak. Bu konuda yanılsamalara kapılmayalım’ diyerek hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...