MERA 25 Partisi, Batı Trakya ve azınlık programını Türkçe açıkladı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

MERA 25 Partisi, Batı Trakya ve azınlık programını Türkçe açıkladı

Yunanistan eski Maliye Bakanı Yannis Varufakis‘in kurduğu MERA25 partisi yapılacak genel seçimler çerçevesinde Batı Trakya ve azınlık politikası hakkında parti programını açıkladı.

Açıklama MERA25 yetkilileri tarafından ayrıca Türkçe olarak basılan feyvolanlarla paylaşıldı.

Yunan Parşamentosu’nda temsil edilen MERA25 Partisi, Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen genel seçimler öncesinde Batı Trakya ve azınlık politikasıyla ilgili parti programını yayımladı.

MERA25, Türkçe yaptığı açıklamada belirttiği yazısında “Azınlığı ve azınlığın haklı taleplerini destekleyen tek parti” vurgusunu kullandı.

MERA25, azınlık derneklerinin kendi isimleriyle ve etnik kimliklerini tanımlayan isimlerle serbestçe kurulmalarını talep ederken ayrıca, Batı Trakya’da azınlığa çift dilli anaokulu eğitiminin sağlanması konusunda da desteklerini açıkladı.

MERA 25 partisinin Türkçe olarak yayımladığı azınlık programında şu maddeleri yer alıyor:

  • “Lozan Antlaşması çerçevesini de göz önünde bulundurarak, uluslararası sözleşmelerle tanımlanan azınlık hakları korunmalı.
  • Derneklerin, kendi seçmiş oldukları ve etnik kimliklerini tanımlayan isimlerle, serbestçe kurulmalarının ve faaliyetlerini yürütmelerinin önü açılmalı.
  • Ulusal veya etnik, dini veya dilsel azınlıklara mensup olan kişilerin haklarına ilişkin Birleşmiş Milletler Bildirgesine tam saygı gösterilmeli ve uygulanmalı.
  • Azınlık veya bölgesel diller için Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve Şartları derhal imzalanmalı ve onaylanmalı.
  • Azınlığı ilgilendiren konularda tüm yetkilerin İçişleri Bakanlığı’na devredilerek Dışişleri Bakanlığı ve EYP’in azınlık konusundaki tüm yetkileri kaldırılmalı.
  • Azınlık mensuplarının kamu yönetimine eşit katılımı sağlanmalı. Güvenlik güçleri ve ordudaki azınlık mensuplarına kıdem ve terfi gibi konularda eşitlikçi davranılmalı.
  • Tüm azınlık çocukları için, eğitimin tüm seviyelerine eşit erişim fırsatları yaratılmalı, eğitim sistemi ve olanakları yükseltilmeli.
  • Azınlık çocuklarının eğitime entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla çift dilli, iki yıllık okul öncesi (anaokulu) eğitimi sağlanmalı.
  • Bölge nüfusunun sağlık durumunu iyileştirmek amacıyla önlemler alınmalı, doktorlara ve hastanelere ücretsiz erişimin sağlanmalı.
  • Müftüler azınlık mensupları tarafından seçilmeli veya belirlenmeli, seçilecek ya da belirlenecek olanların atamaları devlet tarafından yapılmalı.
  • Müftülüklerin her türlü adli ve yargısal yetkileri kaldırılmalı. Tüm azınlık vatandaşları için (erkek veya kadın) hukuk ihtilafları zorunlu olarak Yunan Adliyeleri tarafından çözülmelidir.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...