Gümülcine şehir meydanındaki masa-sandalyeler kaldırılıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine şehir meydanındaki masa-sandalyeler kaldırılıyor

Gümülcine Şehir Meydanı
Foto: Gümülcine Şehir Meydanı - azınlıkça

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) şehir meydanındaki kafe ve restornların masa ve sandalyeleri, koronavirüs öncesi koşullara döndüğümüzden dolayı kaldırıldı.

Yaklaşık iki yıl önce hükümet, mümkün olduğunda, mevcut açık alanın yüzde 100’üne kadar kamusal alanlara ekstra masa-sandalye yerleştirme imkanı sundu.

Bu, Gümülcine şehir meydanındaki işletmelerin, daha fazla masa-sandalye koymasını sağladı.

Dar sokaklarda veya yaya caddelerinde dükkânı olanların masa-sandalyelerini yüzde 100 artırma, hatta daha az veya hiç artırma olanağı olmadığı için onlar bu fırsattan faydalanamamıştı.

Tedbir 15 Ocak Pazar gününe kadar geçerliyken, 16 Ocak 2023 Pazartesi gününden itibaren işletmeler, eski modele dönmek zorunda kaldı.

Önceki dönem boyunca, Belediye Zabıtasının yokluğunda kontrolden sorumlu olan Yunan Polisi tarafından gayrı resmi bir hoşgörü dönemi vardı, ancak geçen hafta kapsamlı kontroller yapıldı ve hâlâ masa-sandalye çıkaranlara ‘kamusal alanı işgal’den para cezaları kesildi.

Bu nedenle, Gümülcine’de üç gün süren Karnavalın sona ermesinin ardından, meydandaki işletmeler birer birer, para cezası korkusuyla yürürlükteki düzenlemelere uyarak masa-sandalyelerini topladılar ve 22 Şubat Çarşamba günü meydan neredeyse bomboştu.

Bununla birlikte, kamuoyundaki ilginç bir tartışma başladı: Nasıl bir meydan istiyoruz?

Masaların daha fazla olduğu meydanın estetik olarak iyileştirildiği, işletmelerin daha iyi çalışmasına ve müşterilerin kahvelerini daha rahat içmelerine olanak sağladığı görüldü. Yani merkeze hayat verdi.

Birkaç istisna dışında, şehir meydanında ek masa-sandalye düzeninin geliştirilmesi yayalar için açık ve engel teşkil etmedi.

Bu nedenle, belki de Gümülcine Belediyesi’nin Yönetmeliği yeniden değiştirmesinin, daha fazla masa-sandalyeye izin vermesinin, ancak aynı zamanda orta koridorda, bankların olduğu yerlerde tüm vatandaşlar ve ziyaretçiler için yeterli ortak alan sağlamasının olasışığı tartışılmaya başlanmış bulunuyor.

Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis, konuyla ilgili olarak, işletmelerin koronavirüsten önce yürürlükte olan Yönetmeliklerin uygulanmasına uyması gerektiğini belirtti.

Belediye yönetiminin kendi kararıyla Yönetmeliği değiştirmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda ise şu yanıtı verdi:
‘Böyle bir düşünce var, çünkü meydanın halini beğendik. Ama bu bir günde olmaz. Bir durum değerlendirmesi istiyor. Göreceğiz.’

Belediye İdaresi’nin iradesi var gibi görünse de, önümüzdeki aylarda meydan masa-sandelyelerden ‘mahrum’ kalacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Her Yerde’ Festivalinde Göz Doldurdu

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi, 17-18 Nisan tarihlerinde Yunanistan Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından düzenlenen 4. Çevrim İçi Öğrenci Matematik Festivali’ne katılarak, matematiğin günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...