Gümülcineli matematikçi Athanasios Lipordezis hayatını kaybetti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcineli matematikçi Athanasios Lipordezis hayatını kaybetti

Batı Trakya ve Gümülcine (Komotini) büyük bir bilim adamını kaybetti.

Athanasios Lipordezis hayatında birçok engeli aştı, kronik sağlık sorunlarıyla mücadele etti ama gülümsemesini, zekasını, bilime, hayata, edebiyata olan iştahını hiç kaybetmedi.

Lipordezis 1955 yılında Gümülcine’de doğdu, Selanik Aristotelio Üniversitesi Matematik Bölümü’nde okudu. Üniversite öğrenciyken bile, öğrencilerin eğitimi ve matematiksel broşürlerin yazılmasıyla uğraştı. Fizik ve Matematik Okulu’ndan sonra London European College’ın Center for Free Philosophical Social Studies bölümünde Gazetecilik, Sosyoloji ve Psikoloji okudu.

1980’den itibaren ‘2001 Orosimo’ kursunu kurdu. 1978’den beri sürekli olarak tüm sınıflarda 35.000 saatin üzerinde matematik öğretti.

Ortaokul kitapları ve Lise için ve Üniversiteye giriş için öğretici kitapları yazdı. Ayrıca matematik tarihi üzerine çok sayıda makale ve büyük matematikçi Konstantinos Karatheodoris’in hayatı ve çalışmaları hakkında tarih kitapları yazdı.

2005 yılında Karatheodoris Dostları Derneği’ni kurdu ve büyük matematikçiyi öne çıkarmak için dinamik eylemler üstlendi. 2001 yılından bu yana Karatheodoris’in hayatı ve çalışmaları ile ilgili araştırmaların yansıtıldığı ‘Karatheodoris’ gazetesinin yayıncısıydı. Gümülcine Belediyesi ve N. Ligeros ile işbirliği içinde, Yunanistan, İsrail, Polonya, Fransa, Amerika ve Almanya’da on beş yıllık araştırmaların ardından Gümülcine’de Karatheodoris Müzesi’nin kurulması ve işletilmesinin temellerini attılar. Böylece 2009 yılından bu yana Karatheodoris Müzesi çok sayıda ziyaretçi kabul etmekte. Kurduğu derneğin bugün, dünyanın her yerinden seçkin bilim adamları da dahil olmak üzere 1.000’den fazla üyesi var.

Birkaç yıl Yunan Matematik Derneği’nin Rodop şubesinin başkanıydı. Görev süresi boyunca, açılışı büyük matematikçi Konstantinos Karatheodoris’in kızı tarafından yapılan Yunanistan Matemetik Birliği’nin 19. Yunanistan matematik konferansının organizasyonunu üstlendi.

Matematik Olimpiyatları’nın yanı sıra 50’den fazla uluslararası matematik konferansına çalışma sunumları ile veya organizasyon komitesi üyesi olarak katıldı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediye Otoparkında Ücretlere Zam Geldi

Gümülcine Belediyesi’ne ait olan ve ihaleyle işletimi özel şirkete devredilen otoparkta ücretlere zam geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...