Dedeağaç – Burgaz doğalgaz boru hattı için imzalar atıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dedeağaç – Burgaz doğalgaz boru hattı için imzalar atıldı

Batı Trakya’nın Dedeağaç (Alexandoupoli) şehri ile Bulgaristan’ın Burgaz şehri arasındaki doğalgaz boru hattı için imzalar atıldı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, komşu ülkeyle iki muhtıra imzalanmasının ardından Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruben Radev ile yaptığı ortak açıklamada Güneydoğu Avrupa’nın enerji haritasını değiştiren bir anlaşmadan bahsetti. Burgaz boru hattı, Başbakan’ın da dediği gibi, iki ülkeyi Avrupa Birliği’nde enerji sağlayıcısı yapacak ve Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunacak.

Miçotakis, Enerji Bakanlıkları arasında imzalanan ve doğal gaz arz ve depolama güvenliği alanını ilgilendiren ilk memoranduma da atıfta bulundu. Başbakan, bu gelişmenin jeopolitik durumdan dolayı zamanında olduğunu belirterek, ‘Rus revizyonizmi, Ukrayna halkının cesur savunmasıyla tökezliyor, ancak enerjiyi bir devlet şantajı aracına çevirerek ekonomik acıya neden oluyor. Bulgarlar bunun çok iyi farkındalar çünkü geçen yıl Rusya komşu ülkeye giden doğal gazı kesti’ diyen Miçotakis, doğal gaz depolama güvenliğine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandığını belirterek, cevabın Rusya’nın yakıtını hızla kesmesinde olduğunu sözlerine ekledi.

Başbakan, enerji güvenliğini sağlayacak kritik altyapılardan da bahsetti. ‘Bu, ikili bir anlaşmadır, ancak Avrupa kapsamı olan, ülkelerimizi gazın tüm Avrupa’ya taşınması için bir kavşak haline getiren bir anlaşma’ derken, söz konusu anlaşmanın İtalya ile imzalanan ve dolayısıyla stratejik öneme sahip alternatif bir ağ oluşturan başka bir anlaşma gibi olduğunu kaydetti.

İkinci İşbirliği Mutabakatı, Miçotakis’in dediği üzere, petrol ve ‘Rus kaynaklarından kurtarılması’ ile ilgilidir.

‘Yeni boru hattı, Burgaz-Dedeağaç boru hattı olarak değil, yeni alternatif arz kaynakları sunan Dedeağaç-Burgaz boru hattı olarak yeni koşullar ışığında yeniden canlandırılıyor. İstanbul Boğazı’ndan geçmek zorunda olan tankerlerin yerini aldığı için değil, bu şekilde Dedeağaç’taki IGB ve FSRU gibi diğer enerji tesislerine eklenecek. Nihai hedef doğalgazın Ukrayna’ya bile ulaşmasıdır’ diye konuştu.

Son olarak Miçotakis, Dedeağaç’taki yüzer doğal gaz gazlaştırma ünitesinin ilerlediğini vurgulayarak, benzer diğer tesislerden de söz etti ve ‘Komşu ülkelere ihracat yapalım. Bölgemizde, Balkanlar’da, Avrupa’da ve ötesinde yeni ve yoğun bir enerji yolları ağı oluşturulmaktadır. Yunanistan ve Bulgaristan’ın Avrupa’nın enerji güvenliğinde oynayacağı çok önemli bir rol var, AB’ye daha geniş hizmetler sunabilirler. Daha geniş bir bölge için enerji güvenliği sağlayıcıları olabiliriz’ diye ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...