Daha çok spor yapan çocuklar, daha az hastalanıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Daha çok spor yapan çocuklar, daha az hastalanıyor

Polonya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, bir çocuk ne kadar aktif ve atletikse hastalanma olasılığı o kadar düşük.

Çocuklarda daha yüksek düzeyde fiziksel egzersiz ve daha genel aktivite, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı duyarlılığın azalmasıyla ilişkili olduğu kaydedildi.

Varşova Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, 4-7 yaşları arasındaki 104 çocuğu 40 gün boyunca ele takılan özel alet ile 24 saat esasına göre ölçtüler.

Aynı zamanda 60 gün boyunca öksürme, hapşırma vb. solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ebeveynler tarafından kayıt altına alındı.

Çocukların aşıları, spor aktivitelerine katılımları, sigaraya ve evde evcil hayvanlara maruz kalmaları gibi çeşitli faktörler de dikkate alındı.

Günde ortalama 1.000 adım daha fazla atan çocuklarda, solunum yolu enfeksiyonu semptomlarının görüldüğü gün sayısının ortalama 4,1 gün azaldığı tespit edildi.

Ek olarak, haftada üç saat veya daha fazla spor yapan çocukların soğuk algınlığı veya başka bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği günler daha azdı.

Çalışmanın ilk iki haftasında ortalama günlük adımları 5.668 olan 47 çocukta, sonraki altı hafta boyunca solunum yolu enfeksiyonu semptomlarının görüldüğü toplam gün sayısı 947 oldu.

Ancak daha fazla fiziksel aktiviteye sahip (günde ortalama 9.368 adım) 47 çocuktan oluşan başka bir grup için, soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu enfeksiyonu semptomlarının görüldüğü toplam gün sayısı azaldı (724).

Araştırmacılar, genel olarak daha fazla fiziksel egzersiz ve aktivitenin, bir yandan enflamatuar sitokinleri (kronik iltihaplanma ve hastalık ile ilişkili) azaltarak ve diğer yandan bağışıklık sistemi ve T-lenfosit tepkilerini artırarak çocukların enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olduğu sonucuna vardı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Futbol Maçları için Cepte Dijital Kimlik Zorunluluğu Geldi

Yunanistan’da futbol taraftarları için yeni bir dönem başlıyor. 13 Şubat’tan itibaren, stadyuma giriş yapmak isteyen futbolseverlerin cep telefonları üzerinden dijital kimlik sorgulamasından geçmeleri gerekecek.
Devamını oku...
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...
Yaşam

Hamile kalmaya çalışıyorsanız nelerden kaçınmalısınız?

Doğurganlık, çeşitli faktörlere bağlıdır ve birçok durumda, hamile kalmaya çalıştığınız andan pozitif bir gebelik testi görene kadar sebat ve sabır gerektirir.
Devamını oku...