2023 daha sıcak olacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

2023 daha sıcak olacak

Yunanistan’ın da içinde bulunduğu Güneydoğu Akdeniz bölgesi, her yıl sıcaklığın yüksek olduğu gün sayısının artmasıyla, giderek daha sıcak bir iklime doğru hızla ilerliyor.

Atina Ulusal Kapodistriako Üniversitesi Klimatoloji profesörü ve Yunan Meteoroloji Derneği başkanı Panayotis Nastos’a göre, iklim modeli simülasyonlarından elde edilen verilere göre 2023’ün ilk çeyreğinde Güneydoğu Akdeniz’in ve buna bağlı olarak Yunanistan’ın da mevsimin normal seviyelerine göre 0,5’ten 1 dereceye yükselmesi beklenirken, öte yandan 2022’nin küresel sıcaklıkla ilgili tarihi verilere başladıklarından bu yana en sıcak üçüncü yıl olacağı tahmin ediliyor.

Nastos, 2022’de Temmuz ayında Birleşik Krallık’ta benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası gibi birçok aşırı fenomenin meydana geldiğini, Antarktika’da ise sıcaklıklarda yüzde 21’in üzerinde bir artışın gözlemlendiğini hatırlattı.

2023 yılı için orta vadeli iklim tahminlerine göre var olan göstergeler, ilk çeyrekte Güneydoğu Akdeniz’de ve Yunanistan’da sıcaklığın normal seviyelerin yaklaşık 0,5 – 1 derece üzerinde olacağını belirtiyor.

Nastos ‘Önümüzdeki çeyrekte sıcaklıkların normal sıcaklık seviyelerinin yüzde 70 üzerinde olan ortalamanın üzerinde olma ihtimali yüzde 70 arttı. Daha sıcak bir iklim söz konusu’ dedi.

Atina Ulusal Gözlemevi araştırma direktörü Kostas Laguvardos’a göre, Yunanistan’da Ekim, Kasım ve Aralık 2022’de kaydedilen özellikle yüksek sıcaklıkların, Aralık ayının son on yılların en sıcaklarından biri olduğu tahmin ediliyor.

Laguvardos, ‘Aralık ayının büyük bölümünde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşadık, çok soğuk olan 20-22 Aralık dışında, ayın geri kalanında çok yüksek sıcaklıklar yaşadık. Kuzey Yunanistan’da normal değerlerin 10 ve 12 derece üzerinde olduğumuz günler bile oldu. Bu nedenle Aralık ayı çok sıcak bir aya dönüşüyor, son on yılların en sıcaklarından biri’ dedi.

Laguvardos, ‘Çok soğuk bir Mart ve çok sıcak bir sonbahar geçirdik. Ekim ve Kasım çok sıcak aylardı, Aralık ayında da bunun devam ettiğini gördük. Daha yüksek sıcaklıklara doğru kayıyoruz’ diye ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...