Yunan kadınlar doğurmuyor: Önümüzdeki 30 yıl nüfus azalmaya devam edecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan kadınlar doğurmuyor: Önümüzdeki 30 yıl nüfus azalmaya devam edecek

Yunanistan’da 60 yıl öncesine kıyasla değişen demografik durum yetkilileri endişelendiriyor.

Tesalya Üniversitesi Demografi Profesörü Viron Kocamanis’in Atina Ekonomi Üniversitesi ile işbirliği içinde yaptığı yakın tarihli bir çalışmada, bugün ölümlerin doğumlardan çok daha fazla olmasının ana nedeni, üreme çağındaki kadınların daha az çocuk doğurması ki bu eğilim önümüzdeki 30 yılda da devam edecek gibi görülüyor.

Kadınların sayısının önceki on yıllara göre daha az olmasının değil, büyükannelerinin kadın başına 2,25 sahibi olmasına kıyasla, torunlarının 1,5’ten daha az çocuk sahibi olması asıl neden olarak kaydediliyor.

V. Kocamanis’in ERT Thessalia’ya bildirdiği üzere, bu azalma esas olarak iki nedenden kaynaklanmakta:

1) 1930 civarında doğan kadınlar arasında yaklaşık yüzde 15 olan bu oranın, 1985 civarında doğanlar arasında yüzde 24’e yükseldiği tahmin edildiğinden, çocuk doğurmayan veya doğurmayacak olan kadınların yüzdesindeki artış, ve

2) bir çocuğu olan kadınların ikinci bir çocuğa sahip olma ve ikinci bir çocuğu olanların üçüncü bir çocuğa sahip olma istemlerindeki önemli ölçüde azalma.

1956-1965 arasındaki on yılda 1.545 milyon doğumdan, 2016-2025 on yılında sadece 835 bin, yani neredeyse yarısına ulaşılması bekleniyor. Hatta her 4 çiftten 1’inin çocuk sahibi olmayacağı tahmin ediliyor.

Tesalya Üniversitesi Demografi Profesörü’ne göre önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde Yunanistan’da her yıl 130.000’den fazla ölüm ve yaklaşık 80.000 doğum olacak.

Bu da 30 yıl sonra doğum açığının 1,5 milyona ulaşacağı anlamına geliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...