Yunanistan artık korona ve grip vakalarını rakam belirtmeden yayınlayacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan artık korona ve grip vakalarını rakam belirtmeden yayınlayacak

Yunanistan’da Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu’nun (EODY) haftalık raporu, koronavirüs ve grip vaka sayısı, hastaneden taburcu edilen kişi sayısı ve ayrıca yapılan test sayısı olmadan yayınlanacak.

EODY raporu, yalnızca koronavirüsü değil, aynı zamanda solunum sisteminin diğer önemli enfeksiyonlarını da içerecek şekilde kökten değişiyor ve uluslararası yönergelerle uyumlu hale geliyor.

22 Aralık Perşembe gününden itibaren EODY, koronavirüs, grip ve sinsityal virüs (RSV) hakkındaki belirli epidemiyolojik verilere odaklanacak olan haftada bir rapor yayınlayacak.

Ve bunun nedeni, bu kış bizi ilgilendirecek olan, solunum sistemini etkiyen üç virüsün olması.

Yani, genel nüfusun önemli bir yüzdesinin ciddi şekilde hastalanmasına, hastaneye kaldırılmasına neden olması beklenen, bazılarının ise ne yazık ki hayatını kaybetmesine sebep olacak olan virüsler.

EODY’nin başkan yardımcısı Dimitris Paraskevis, ‘Bir daha çok sayıda vaka görmeyeceğiz, çünkü durum Sentinel ağının viral enfeksiyon oranlarına yansıyor’ diye açıklıyor.

Bu nedenle, üç viral enfeksiyondan herhangi birinin vaka kaydı olmayacak.

Yeni EODY raporu, ‘Uluslararası olarak Sentinel gözetim sistemlerinin amacı, tüm vakaları kaydetmek veya bu enfeksiyonların toplumdaki gerçek etkisini tahmin etmek değil, grip benzeri semptomları olan kişilerin yüzdesini kaydetmektir’ diyor.

Birinci Basamak Bakım Ağı’nın (Sentinel) kaç kişinin grip benzeri bir hastalığa, yani en az bir sistemik semptomu (ateş, ishal, baş ağrısı, kas ağrıları) içeren ani bir semptom başlangıcına sahip olduğunu kaydettiği hatırlatılıyor.

Onlardan, moleküler testlerle, toplumdaki her bir enfeksiyonun yayılma yüzdeleri elde edilir.

Ayrıca, Paraskevis, yazdan itibaren koronavirüs vakaları, nüfusun az bir kısmı tarafından rapor edildiği için pandeminin güvenilir bir göstergesi olmadığını aktarıyor.

‘Bunun yerine, toplumdaki gerçek dağılımı yansıtan yeni hastaneye yatışların olduğu bir endeks var. Ayrıca, zaman içinde ve coğrafi bölgeye göre trend veren atık sudaki viral yük ile gösterge. Aynı zamanda, nedeni ne olursa olsun semptomatik grip vakalarının yüzdesini yakalayan ve toplumdaki sürveyans ve eğilim için farklı bir sistem olan Sentinel sistemimiz var’ diye ekliyor.

Vakalara ek olarak, profesörün açıkladığı gibi, sabit olduklarıu için hastanelerden Kovid hastalarının taburcu edilmesi de raporda yer almıyor, bu yüzden onları dışarıda bırakmaya karar verildi.

Ve tabii ki test sayısı değil, vakaların coğrafi dağılımı da var.

Paraskevis, ‘Tehdidin geçmişteki seviyede olmadığı bir aşamadayız ve bu, başka virüslerin salgınına sahip olmamızla da gösteriliyor’ diyor.

Sonuçta, genel nüfusun büyük bir yüzdesi enfekte olmuş ve aşılanmış, bu da sürü bağışıklığının daha fazla yükseltilemeyeceği anlamına gelirken, koronavirüs için antiviraller oldukça etkili.

Ancak bu, yılın başından bu yana 13.989 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği göz önüne alınırsa, bazı insanlar için bir tehdit olmadığı anlamına gelmiyor.

Yeni EODY raporu, üç bulaşıcı hastalığın her birinden ölenlerin ve entübe edilen hastaların sayısını içerecektir.

Ayrıca, orta ila şiddetli semptomları olan hasta sayısını yakalamak için hastaneye yatış sayısını.

Pozitiflik, üç virüsün tümü, yani koronavirüs, RSV ve grip için bir yüzde olarak değil, bir önceki hafta ile karşılaştırmalı bir endeks olarak rapor edilecektir.

Bu şekilde, bir haftadan diğerine dalgalanan vakaların eğilimini görebileceğiz.

Ayrıca, Ulusal Atık Su Epidemiyoloji Ağı’nın (EDEL) ülkenin 8 büyük şehrinde belediye atık sularında SARS-CoV-2 virüsünün epidemiyolojik sürveyansına yönelik laboratuvar testlerinin sonuçları açıklanacak.

Bu, koronavirüs vakalarında yaklaşan artış eğilimini verecektir.

Son olarak EODY yetkilileri, coğrafi birim bazında ve detaylı olarak yakalanan tek gösterge olduğu için koronavirüsün mutasyonlarını önemli görüyor.

EODY’ye göre, bu virüs için numunelerin analitik testinin önümüzdeki haftalarda başlaması planlandığından, yeni raporda koronavirüs ve influenza ile karşılaştırıldığında RSV hakkında yeterli veri bulunmadığına açıklık getirildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...