Yunanistan'da her emekli, son 10 yılda 32 bin evro kaybetti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da her emekli, son 10 yılda 32 bin evro kaybetti

Yunanistan’da Emek ve Sosyal Devleti Savunma Birliği (ENYPEKK) Başkanı Aleksis Mitropulos, sürekli kesintilerle emeklilerin karşı karşıya kaldığı vahim durumu anlattı.

Mitropulosa göre hükümet tarafından açıklanan ve Bakanlıklar tarafından 10 emekliden 9’undan fazlasının yararlanacağı yönünde reklam edilen zamlara rağmen, emeklilerin geleceğe yönelik durumu iyimser değil.

2016 tarihli Katrungalos yasasına göre, emekli maaşının eskisi gibi son en yüksek maaşa göre değil, tüm çalışma hayatının ortalama maaşına göre verildiğini belirten Mitropulos, ‘Emeklilik sistemlerinin getirdiği hükümler nedeniyle, Katrungalos yasası sonrasında emekli maaşları, 2016’dan önceki emeklilere kıyasla yüzde 20-30 oranında düştü. 2010’daki ana emekli maaşı yüzde 50-52’lik bir düşüş gördü, yardımcı emekli maaşı (epikurikes) yüzde 68 düştü. Aynı dalga boyunda geriye dönük emeklilik ödemesi (efapaks) de yüze 53-54 oranında azaldı’ dedi.

ENYPEKK’nin yayımladığı verilere göre ilk iki memorandum döneminde emekliler 40-50 milyar evro zarar etti. Oysa 2016 yasasının ardından yedi yıl boyunca emekliler toplam 32 kesinti ile 70 milyar evro kaybetti. Mitropoulos, ‘Ortalama olarak, her emekli son on yılda 32 bin evro kaybetti’ diyor.

İş Hukuku Uzmanı’na göre, mevcut emeklilik sistemi ve zorlukları gelecek için iyimserliğe yer bırakmıyor. Mitropulos, ‘Örneğin 10 yıl boyunca 400 evro aylık maaşla başlayıp çalışma hayatının gidişatında 700 evroya ulaşacak bir gencin bugün alabileceği maksimum emekli maaşı ortalama maaşın yüzde 50’si, yani 350- 400 evro’ diye ekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...