Gümülcine çarşısı Alamancıları bekliyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine çarşısı Alamancıları bekliyor

Gümülcine çarşısı Alamancıları bekliyor

Gümülcine (Komotini) çarşısı her yıl bu dönemde “Alamancıların” gelmesini bekliyor.

ERT Komotinis radyosundan Maria Nikolau’nun haberine göre başta Almanya olmak üzere Hollanda ve Belçika gibi diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan binlerce yerli gurbetçi yıllık izinlerini kullanarak yaz aylarında memleketlerine geri dönüyor. Yerli gurbetçilerin yaz tatilinde yaptıkları alışverişler, bölgedeki esnafa bir nebze de olsa nefes aldırıyor.

Gazeteci Nikolau’ya konuşan Gümülcineli büfe (periptero) sahibi Ali Ömer “Onlar gelecek ve piyasa canlanacak. Buna ihtiyacımız var” diyor ve ekliyor “Zaman geçtikçe cirolar düşüyor. Genellikle insanlar önce banka borçlarını ve faturalarını ödüyor ve sonrasında ise eskisi gibi alışveriş yapmaya paraları kalmıyor”.

Civardaki dükkânların birbiri ardına kapanması ise büfe sahipleri için de sorun. Hareketlilik düştükçe tüketim de azalıyor.

Ali’nin büfesi sabah 7.00’den gece 01.00’e kadar açık. İki kişi çalışıyorlar ve zamanı bölüşüyorlar. “1,5 metrekarenin içerisinde uzun saatler durmak çok zor” diyen büfeci Ali “Etrafında sigaradan başka bir şey görmüyorsun. Eve gittiğinde de sigara görmeye davam ediyorsun. Paket başı bize 0,10 euro kar kalıyor. Ben sigarayı bırakalı altı yıl oldu, şimdi ise sigara benden intikamını alıyor. Gün boyunca sigaraların arasında oturuyorum” ifadelerini kullanıyor.

Eskiden müşterilerin bir paket sigaranın yanında başka bir şeyler de aldığını söylüyor. Şimdilerde ise alışveriş yapmaktan kaçınıyor. Sadece sigara gibi almaktan kaçınamayacağı şeyleri alıyor. Bu nedenle bölge esnafı “Alamancıları” dört gözle bekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et