Yunanistan’da gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor

Yunanistan’da gıda fiyatlarındaki artış bir türlü durdurulamazken, ekonomik olarak ‘hassas’ olanların durumu içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Avrupa İstatistik Kurumu’na (Eurostat) göre Ekim ayı fiyatlarındaki artışın başında yüzde 41,9 ile enerji, yüzde 13,1 ile gıda, alkol ve tûtûn mamülleri, yüzde 6 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 4,4 ile hizmetler gelmekte.

Eylül ayında, Eurostat’ın verilerine göre, enerji, Ağustos ayındaki yüzde 38,6’ya kıyasla yüzde 40,8’e yükseldi, ardından gıda, alkol ve tûtûn (Ağustos’taki yüzde 10,6’ya kıyasla yüzde 11,8), enerji dışı sanayi malları (yüzde 5,2’den yüzde 5,6’ya) ve hizmetler (yüzde 3,8’den yüzde 4,3’e) onu takip etti.

Goldman Sachs’ın manşet enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ettiğini ve şimdi Ocak ayında yıllık yüzde 12,1’lik bir zirve beklediğini belirtmekte fayda var.

Öte yandan üretim maliyetlerinden alınan ‘örnekler’ pek cesaret verici değil ve uzun vadede fiyatları etkilemesi bekleniyor.

Bu yıl Eylül ayında sanayide üretici fiyatları genel endeksinde (toplam iç ve dış pazar) ELSTAT bazında Eylül 2021’deki ilgili endekse kıyasla yüzde 29,4’lük önemli bir artışın kaydedildiği belirtilmelidir. 2021’deki göstergeler 2020 ile karşılaştırıldığında yüzde 19,9’luk bir artış kaydedilmişti.

ELSTAT’a göre, yerli sanayilerin üretim maliyetlerindeki yeni artış, bireysel pazarların endekslerindeki aşağıdaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır:

  • Dış piyasa üretici fiyat endeksindeki yüzde 36,4 oranındaki artış ve
  • İç piyasa üretici fiyat endeksinin yüzde 27,2 oranında artması.

Bununla birlikte, genel endeks, 2021’deki ilgili endeks karşılaştırmasında yüzde 5,2’lik bir artışa kıyasla, Eylül 2022’de Ağustos 2022 endeksine kıyasla yüzde 2,4’lük bir düşüş gösterdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...