Aklınızda bulunsun: Hangi yakacak odun daha verimli? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Aklınızda bulunsun: Hangi yakacak odun daha verimli?

Doğalgaz, elektrik ve kalorifer gazı fiyatlarının tavan yapmasıyla birlikte, Yunanistan’da pekçok vatandaş oduna yönelmiş durumda.

Peki ama yakacak odun alırken, tüketiciler neye dikkat etmeli, hangi odunu seçmeli?

Teselya Üniversitesi Ormancılık, Ağaç Bilimleri ve Tasarım Bölümü profesörlerinden Yorgos Dalos, odunları şöyle sıralıyor:

Kayın

Yanmada etkili olan kayın, kozalaklı ağaçların yarattığı duman sorunlarına yol açmadan daha büyük bir alev verdiği için şömine için idealdir. Ancak dikkatli olun çünkü nemi ceplerde hapsederek yanma sırasında ‘patlamasına’ ve yanan kömür parçalarını fırlatmasına neden olur.

Meşe

Sürekli kullanım için meşe tercih edilmelidir. Kolay tutuşan ağaçlardan değildir, çıraya elverişli değildir ancak yavaş ve verimli yanar ve ateşin daha uzun süre yanmasını sağlar.

Zeytin

Zeytin de meşe gibi yanma süresi daha uzun olduğu için tercih edilmelidir.

Çam

Genel olarak, çam ve köknar gibi kozalaklı ağaçlar hızla ‘tutuşur’, büyük bir alev verir ve çok yüksek bir sıcaklık sağlar. Onları esas olarak çıra için kullanmalıyız. Ana yakıt olarak kullanıldıklarında dikkatli olun çünkü bacada veya çatıda yangına bile yol açabilecek hoş olmayan sonuçlara yol açabilirler.

Köknar

Çıra için en çok kullanılan odunlar düşük yoğunluğa sahiptir, çabuk yanar ve büyük bir alev yayar.

Bay Dalos’a göre, bu 5 tür yakacak odun başlıcalarıdır, ancak kestane, kavak, çobanpüskülü, okaliptüs, limon ağaçları gibi başka türleri de vardır.

Dalos’a göre yakacak odun bu yıl yine metreküp ile satılacağından, tüketicilerin yoğun olmasına dikkat ederek istifleme yöntemine odaklanmaları gerekiyor. Ayrıca kaçakçılık belgelerini de istemeleri gerekiyor, çünkü kaçakçılık artık sadece mal sahibine yönelik bir suç değil, bunları temin eden kişi de suça karışmış sayılıyor.

Ayrıca genel olarak kayın, meşe ve geniş yapraklı ağaçları satın almakta ve iğne yapraklı ağaçları ve özellikle çamı almamaya özen göstermekte fayda var, çünkü onları yakmak evde yangın çıkmasına neden olabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya, Japonya'yı Geride Bıraktı, Dünyanın En Büyük Üçüncü Ekonomisi Oldu

Japonya, yaşadığı ekonomik daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırdı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

75 Yunan İşinsanından İstanbul'a Ziyaret

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, 75 Yunan işinsanı ile birlikte İstanbul’a önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Devamını oku...