Batı Trakya’da yanan Dadia Ormanı’nın ekolojik restorasyonu başlıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da yanan Dadia Ormanı’nın ekolojik restorasyonu başlıyor

Batı Trakya’nın Evros ilindeki Dadia orman yangınının çevresel etkilerine ilişkin en kötü senaryolardan gerçekleşmediği bildirildi.

Dadia Ulusal Parkı’ndaki çevresel hasarı kaydeden ilk bilimsel veriler, yangının yıkıcı etkilerinden etkilenen toplam (45.412 dönüm) alanın yaklaşık yarısı (22.097 dönüm) ile sınırlı olduğunu gösterdi.

Yayınlanan rapora göre, yangının esas olarak zemin yüzeyine yayıldığı, zeminle temas halinde (örneğin, kuru yapraklar ve iğneler, küçük dallar, otlar ve alçak çalılar), gölgeliği etkilenmeyen veya ağaçlardan neredeyse hiç etkilenmeyen alanların 16.072 dönüm olduğu kaydedildi.

Etkilenen alandaki tamamen yanmamış bitki örtüsü ise 6.153 hektarlık bir alana denk geliyor.

Yangının gölgelikten ağaçların tepesine kadar hemen hemen tüm bitki örtüsünü yaktığı veya bitki örtüsünün tamamen yok olmasına neden olduğu alanlar ise 22.097 hektar.

Bundan sonra yapılacaklar ise şöyle sıralanıyor:

  • Doğal zenginlik ve ekosistem hizmetlerindeki değişikliklerin haritalanması ve değerlendirilmesi.
  • Çok yüksek çözünürlüklü görüntülerle bireysel (ağaç) düzeyde yangın şiddeti kaydı.
  • Yerel Yönetim Birimi ve diğer yerel hizmetleri desteklemek için geçici personelin (kuşbilimciler ve ormancılar) işe alınması.
  • İlgili kurumlar ve STK’lar ile sürekli işbirliği içinde vahşi hayvanların bakımı. Birim binasında, “ANIMA” Derneği ile işbirliği içinde, vahşi hayvanlar için bir İlk Yardım İstasyonu halihazırda faaliyet göstermektedir. Yaralı kaplumbağa ve kara kurbağalarına ilk yardım sağlayan veteriner hekimler ve altı gönüllü eyleme katılıyor. Aynı zamanda bölgede yaşayan ender akbaba türlerinden biri olan iki ak akbaba da hemen yuvalarına geri götürülecek.
  • Yangında tahrip olan avcı gözlemevinin yanı sıra çöpçü besleyicinin restorasyonu.
  • Gerektiğinde korozyon önleyici ve taşkın önleyici çalışmaların yapılması için derhal kaydedilmesi gereken alanların taşkın riskine dayalı olarak belirlenmesi.
  • Ekolojik değerlendirmeye dayalı olarak Ulusal Park yönetim planının yakılmayan alanlar için revize edilmesi gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesi.
  • Ulusal Park’taki bölgelerin dağılımının ve sayısının nasıl etkilendiğini anlamak için 2023 baharında 2020 yırtıcı kuş sayımının tekrarlanması.
  • Etkilerin uzun vadeli kaydı ve restorasyon süreci için, minimum 15 yıllık bir ufuk ile etkilenen alandaki korunan nesnenin sistematik olarak izlenmesi için uzun vadeli bir planın hazırlanması.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...