Yunanistan’da İkinci cüzzam vakası: Bir kadın Patra Hastanesinde tedavi görüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da İkinci cüzzam vakası: Bir kadın Patra Hastanesinde tedavi görüyor

Son birkaç gün içinde Yunanistan’da ikinci bir cüzzam vakası daha ortaya çıktı.

Pazar günü Attiki Hastanesinde cüzzamlı bir hastanın tedavi edildiğini açıklamasının ardından, Salı günü de Arnavutluk’tan 65 yaşındaki bir kadının Patra Üniversite Hastanesinde cüzzam teşhisiyle tedavi altına alındığı bilgisi geldi.

Cüzzam, genellikle eski uygarlıkların bibliyografyalarında tanımlanan ve ilk yazılı referansı MÖ 600 yılına dayanan eski bir hastalık.

Cüzzam hastalarının genellikle topluluklarından ve ailelerinden kovulduğu iyi bilinir.

Yunanistan’da, Girit’teki Spinalonga, cüzamlıların izolasyonu için en ünlü yerdi.

Cüzzam hastalığı (Hansen hastalığı olarak da bilinir) Mycobacterium leprae adı verilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler çok yavaş büyür ve enfeksiyon belirtileri geliştirmesi 20 yıla kadar sürebilir.

Hastalık, sinirlerin hasar görmesine neden olabileceği gibi, cilt dokusunu, gözleri aynı zamanda burun membranını (mukozası) da etkileyebilir. Bakteriler cildin altında şişen sinirlere saldırır. Bu, etkilenen bölgelerin dokunma ve ağrıyı algılama yeteneğini kaybetmesine neden olabilir. Bu da doğrudan doğruya kesikler ve yanıklar gibi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Genellikle, etkilenen cilt renk değiştirir ve iki şekilde de ortaya çıkabilir:

 – Daha hafif veya daha koyu, genellikle kuru veya pul pul, his kaybı ile veya

– Cildin iltihabı nedeniyle kırmızımsı.

Tedavi edilmezse sinir hasarı, ellerin ve ayakların felce uğramasına neden olabilir. Çok ileri vakalarda, kişi duyu eksikliği nedeniyle birden fazla yaralanmaya maruz kalabilir ve sonunda vücut, etkilenen bölgeleri zamanla yeniden emebilir, bu da görünür şekilde parmak kaybına neden olabilir. Yüz sinirleri etkilenirse kornea ülseri ve körlük de ortaya çıkabilir. İleri cüzzam hastalığının diğer belirtileri, burun septumuna verilen hasardan kaynaklanan kaş kaybı ve sırt-burun deformitesini içerebilir.

Erken tanı ve tedavi genellikle hastalıktan kaynaklanabilecek sakatlığı önler ve dolayısıyla cüzzam hastalığı olan insanlar çalışmaya ve aktif bir yaşam sürmeye devam edebilir. Tedavi başladıktan sonra artık hastalık bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, doktor tarafından yönetilen tüm tedavi sürecini bitirmek, tedavinin sonuca ulaşması açısından son derece önemlidir. Geçmişte her yıl dünya çapında 250.000 kişi cüzzam hastalığından muzdarip olurdu. Oldukça bulaşıcı, yıkıcı bir hastalık olarak biliniyordu ve korkuluyordu ancak şimdi yayılmasının zor olduğunu ve fark edildiğinde kolayca tedavi edilebileceğini biliyoruz. Yine de, hastalık hakkında birçok ön yargı halen günümüzde de devam etmektedir ve hastalığa yakalananlar, çevreden izole edilir, ayrımcılığa uğrarlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...