Koronadan sonra şimdi de bu çıktı: Candida Auris - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Koronadan sonra şimdi de bu çıktı: Candida Auris

Tam koronavirüs kontrol altına alınmaya başlandı diye sevindiğimiz anda, insanlığı tehdit eden yeni bir mikrop ortaya çıktı.

‘Candida Auris’ adı verilen ve dayanıklılığı çok güçlü olan bu yeni mikrop, önümüzdeki yıllarda insanlığın sık karşılacağı ‘bela’lardan bir tanesi olacak gibi.

Profesör Nikos Sipsas, enfeksiyon hastalıkları uzmanları konferansında ‘Pandeminin endemik bir aşamasından geçiyoruz. Ancak büyük bir sorun olan, çok dirençli mikroplar gibi başka tehditler de var. 2050’de ilk ölüm nedeni çok dirençli mikroplar olacak ve çok dirençli mikropların nedenleri aşırı antibiyotik tüketimi ve kötü el hijyeni’ dedi.

Sipsas, ‘Bundan sonraki başlıklar bu konuda yazılacaktır. Hastanelerimizdeler ve insanları öldürüyorlar. Candida Auris. Hastanelerde bulunur ve dayanıklılığı yüksektir. Hastanelere girdiğinde hiç çıkmıyor. Atina’da çok büyük bir sorunu olan hastanelerimiz vardı. Onları önümüzde bulacağız’ ifadelerini kullandı.

Candida auris nedir?

Candida auris, kan dolaşımına girdiği zaman hayati tehlike yaratabilecek enfeksiyonlara neden olabilen bir mantardır. İlk olarak 2009 yılında Japonya’daki bir hastada tanımlandı. Son yıllarda, büyük ölçüde hastanelerde ve bakım evlerinde ortaya çıkmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, çoğu New York, New Jersey ve Illinois’de bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinde 587 Candida auris vakası bildirildi.

Candida auris genellikle bu tür enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan belli başlı antifungal ilaçlara direnç gösteriyor. ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden yapılan açıklamalara göre Candida auris enfeksiyonlarının yüzde 90’ından fazlası antifungal bir ilaca karşı dirençliyken, yüzde 30’u iki veya daha fazla ilaca karşı direnç gösteriyor. Mikrop bir mekana yerleştikten sonra oradan tamamen yok edilmesi oldukça zor. Bazı hastaneler bu işlem için özel temizlik ekipmanları temin etmek ve hatta bazı durumlarda yer ve tavan döşemelerini sökmek zorunda kalıyor.

Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler, yaşlılar, hastalar ve yenidoğanlar en yüksek risk altında. Candida auris vakalarının artışı kısmen yeni olduğu için basında henüz fazla yer bulamasa da, ölüm riski yüzünden üzerine eğilinmesi gereken bir konu. Candida auris’in semptomları -ateş, adele ağrısı, halsizlik- başka hastalıkların semptomlarıyla karıştırılabildiği için, enfeksiyon varlığını test etmeden tespit etmek zordur. Ancak iyi haber şu ki, Candida auris’in sağlıklı ve bağışıklığı kuvvetli kişileri hasta etme ihtimali oldukça düşük. Önlem almak adına, hastane veya bakım evinde kalan kişilerin veya bu gibi yerlerde bir yakını kalan kişilerin kurumlarından bu konuda bilgi almaları büyük önem arz ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...