Milletvekili Baran: Batı Trakya’da tarım sektörüne verilen destek derhal artmalı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Milletvekili Baran: Batı Trakya’da tarım sektörüne verilen destek derhal artmalı

İskeçe ili PASOK KİNAL Partisi Milletvekili Burhan Baran, Yunanistan Tarım Bakanı Yorgos Georgondas’a yönelik soru önergesi sunarak Batı Trakya’da tarım sektörüne tahsis edilen haksız ve yetersiz desteğin düzeltilmesini talep etti.

İskeçe Milletvekili Burhan Baran’ın Tarım ve Gıda Bakanı Georgandas’ın cevaplaması için sunduğu soru önergesi şöyle:

Konu: Doğu Makedonya ve Trakya’da Ana sektörü oluşturan çiftçiler     ve besiciler için hükümetin  destek amaçlı aldığı önlemler haksız ve yetersizdir

Hükümetin  Ana sektörü desteklemek için açıkladığı  yeni önlemler,Doğu Makedonya ve Trakya  çiftçilerini ve besicilerini açıkça hayal kırıklığına uğrattı. Doğu Makedonya ve Trakya Tarım ve Hayvancılık Dernekleri Koordinasyonu Kurulu tarafından yapılan açıklamada kendilerine önemli bir destek verilmediğini vurguladılar.

2021 yılının Ağustos-Aralık  aylarında  çiftçi ve hayvan besicilerine  %80 destek sağlanıyor iken 2022 yılının Ocak ve Şubat  ayları için ise bu oran %50 ye düşürülmüştür. Dolayısıyla 2022’nin ilk 2 ayı için %80 lik destek  %50 olunca  kendilerine mal edilen faturaları ödemeleri hayli zorlaşmıştır.

Ayrıca hükümet tarafından hayvan yemi ve gübrelerde KDV’nin %13’ten %6’ya düşürülmesi, besiciler  ve çiftçiler için herhangi bir ekonomik fayda sağlamamaktadır, çünkü ödenen KDV, ürünün satış KDV’si ile denkleştirilmektedir. Her üç ayın sonunda, yapılan alımlarda ödenen KDV’nin ürün satışlarındakinden  ancak fazla olursa,  satışların katma değer vergisinden üreticiler faydalanmaktadır. Aksi takdirde alımların KDV’si  yapılan satışların KDV’sinden az ise, aradaki fark üretici tarafından bölgeden sorumlu olan  Vergi Dairesi’ne ödenmelidir.

2021 yılının ikinci yarısından itibaren yem maliyetinin artması nedeniyle hükümet tarafından besicilere  toplam satış bazından yapılan %4 oranındakı yardım ise faydasızdır çünkü ,Doğu Makedonya ve Trakya  bölgesinde  şu anda  besicilerin çoğunun satabileceği ürünü henüz mevcut değildir.

Tüm serbest mesleklerde olduğu gibi  çiftçilik ve besicilikte işçi olarak çalışanların da 2020 yılının sigorta primlerinin ödenmesi hayli  ertelenmiş bulunmaktadır.

Tüm yukarıdakilere dayanarak yetkili Bakana soruyorum:

  • 2022 yılı için ödenen özel yakıt vergisini tüm çiftçi ve besicilere geri verecek ve  ucuz Tarım Yakıtını  bir an önce yürürlüğe sokacak  misiniz?
  • Tarım faturalarında üst taban kısıtlaması uygulayacak  mısınız?
  • Çiftçi sigorta primlerinin tasfiyesi EFKA tarafından ne zaman tamamlanacak?
  • Hayvancılık birimi başına sadece 150 euro vererek üretim maliyetlerini nasıl düşüreceksiniz ve de  gerekli malzeme (yem, gübre, ilaç, tarım malzemeleri) alımını nasıl kolaylaştıracaksınız?

Sorgulayan Milletvekilleri
Burhan Baran
Andreas Pulas

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...