Batı Trakyalı tûtûn üreticilerine hükümet 4,3 milyon evro yardım sözünü tutacak mı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı tûtûn üreticilerine hükümet 4,3 milyon evro yardım sözünü tutacak mı?

Sıkıntı had safhada. Batı Trakya’da tûtûn yetiştiricileri, Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’nın yaklaşık iki ay önce açıkladığı tûtûn üreticilerine 4,3 milyon euroluk tazminat sözünü bekliyor. 

Batı Trakyalı tûtûncünün söz verilen tazminat ödemeleri ne kadar ertelenirse, üretim maliyetlerinin artması ve tûtûn satış fiyatlarının düşük olması nedeniyle gelirlerinde astronik düşüş endilelendiriyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl 10 Kasım tarihinde Bölgesel Kalkınma Bakanlığı, küresel koronavirüs Kovid-19 pandemisi nedeniyle tûtûn üreticilerine yardım yapılacağını duyurmuştu.

Hükümet tûtûn üreticilerine (Basma, Virginia ve Berlev, Sampsus Katerini cinsleri) 11,3 milyon evro tutarında yardım verilmesi konusunda karar aldığını açıklamıştı. 

Toplamda tazmin edilecek 78.000 dönüm tûtûn tarlalarının 46.000 dönümü Rodop ilinde ve basma tipi tûtûn ekilmekte. Küresel salgın nedeniyle Rodop ilinde tûtûncilerin alacağı toplam tazminat miktarı yaklaşık 4,2 milyon evroya ulaşmış durumda. 

Bölgede yapılan protesto eylemleri ses getirmiş ve ND hükümeti bu yardımla, 2020’de Kovid-19 pandemisinden kaynaklanan gelir kaybının telafisi olarak her tûtûn yetiştiricisi için dönüm başına 90 evro yardım parası vereceğini beyan etmişti.

Son gelişmeler, Yunanistan’dan talebin geçerli prosedürlere uygun olarak Avrupa Komisyonu’na gönderdirildipini ve eğer onay alınır ise ilgili Bakanlık kararının yayınlanmasından sonra tûtûncülere ödeneceği şeklinde.

Öte yandan bölgede ekonomik sıkıntı had safhada ve Batı Trakyalı tûtûn üreticileri tazminatların hızlandırılmasını ve bir an önce ödenmesini talep ediyor.

Özellikle Batı Trakya genelinde tûtûn üreticiliği ile ailelerini geçindiremeyen bölge halkının yoğun şekilde başta Almanya ve Hollanda olmak üzere işçi olarak gurbete gittikleri biliniyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...